Kreće berba jabuka, a sa njom i izvoz

176

Počinje berba jabuke, a naši voćari već godinama nalaze svoje kupce i u agrarno najrazvijenijim zemljama. Kakve su za proizvođače cenovne perspektive i koliko je jaka konkurencija drugih zemalja?

– Jabuka je kod nas najznačajnija voćna vrsta što se tiče izvoza svežeg voća, pogotovo u Vojvodini, na prvom mestu je. I pored kašnjenja u berbi, zadovoljni smo prvim komercijalnim sortama. Kvalitet je dobar, s obzirom da je postojao nedostatak boje na svim sortama zbog visokih temperatura. Berba kreće a sa njom i izvoz – rekao je profesor na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu Nenad Magazin, i dodao:

– Nadamo se da će cene biti na nivou prošlogodišnjih, jako dobrih za sortu gala i za izvoznike. Dobro upakovana jabuka se plaćala i do 80 euro centi po kilogramu pa verujem da će proizvođači biti zadovoljni.

Posle gale kreće berba crvenog i zlatnog delišesa. Najveći deo te robe će ići u hladnjače, a onda u prodaju kada cena bude povoljnija.

Što se tiče konkurencije, očekuje se da u EU bude ove godine milion tona jabuka više, a što se tiče vanevropskih zemalja koje su nama takmaci prema Rusiji koja je nama izvozno interesantno tržište, ne očekuju se neki viškovi, tj. dolazi do stabilizacije proizvodnje (Turska, Moldavija, BIH), a u samoj Rusiji se očekuje blag porast proizvodnje jabuka u odnosu na prošlu godinu.

– Zbog temperatura se očekuje da će biti dosta jabuka koje nisu vrhunskog kvaliteta, znači za industrijsku preradu. Znači, nema razloga da cena jabuke bude znatno niža u odnosu na višegodišnji prosek – zaključio je Magazin.

Što se tiče šljive, ovo je jedna od rodnijih godina. Cena u punoj sezoni je skočil, one su jako dobre (50 dinara za šljivu prve klase), ukupna proizvodnja biće jako solidna, a deo izvoza je krenuo i za zapadnu Evropu (Nemačka).

Što se tiče višnje, proizvodnja je bila nešto manja kao i kvalitet, a nema je ni dovoljno, one prve klase u otkupu.

Izvor: RTV

Foto: Unsplash


reklama