Krivolov u ćićevačkom ataru

74

Ovogodišnja letnja lovna sezona koja je počela 1. avgusta i traje do 30. septembra obiluje slučajevima krivolova prepelica uz korišćenje zabranjenih elektronskih vabilica.

Proteklog vikenda policiji su prijavljena dva takva slučaja, u Trsteniku i Ćićevcu. Međutim, slučaj koji se desio u nedelju 2. septembra šokirao je zaštitare prirode.

Članovi Tima za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) u ataru Ćićevca zatekli su zaposlenika Lovačkog udruženja „Hajduk Veljko“ koji je neposredno pre lova gasio elektronske vabilice u lovištu. Zbog sumnje na izvršenje krivičnog dela nezakonit lov odmah je obaveštena lokalna stanica policije. Policijski službenici su posle izlaska na teren u službenom vozilu lovačkog udruženja zatekli čak četiri elektronske vabilice.

– Poznato nam je da mnoga udruženja lovaca u Srbiji svesno krivolove ptice, posebno selice kao što su prepelice, grlice, divlje patke i guske. No, drskost pojedinih lovačkih čelnika izuzetno zabrinjava – kaže Milan Ružić iz DZPPS i nastavlja:

– Predsednik Lovačkog udruženja „Hajduk Veljko“ iz Ćićevca, Milija Đorđević, u prisustvu policijskih službenika, članova Tima za borbu protiv krivolova i novinarke Udruženja novinara Srbije, otvoreno je priznao da to udruženje lovaca svakodnevno koristi elektronske vabilice za lov prepelica i da on u tome ne vidi ništa sporno. Kao pravni zastupnik lovačkog udruženja on na ovaj način svesno krši zakone i podstrekuje druge lovce koji zbog toga mogu krivično odgovarati.

O ovom slučaju obavešteno je i Osnovno javno tužilaštvo u Kruševcu, kao i Republička šumarska i lovna inspekcija.

Zakon o zaštitu prirode, Zakon o divljači i lovstvu i Zakon o potvrđivanju konvencije o očuvanju evropske divlje flore i faune i njihovih staništa eksplicitno zabranjuju korišćenje elektronskih vabilica koje su Krivičnim zakonikom Republike Srbije označene kao sredstvo za masovno uništavanje divljači. I pored solidne zakonske regulative, broj slučajeva korišćenja ovih nelegalnih uređaja se ne smanjuje jer ne postoji spremnost za odlučno sprovođenjem pomenutih zakona.

Foto: DZPPS


reklama