Kroketi od bri sira

31

Noseći nadimak ”kraljevski sir”, bri je u srednjem veku bio jedan od načina za plaćanje francuskim kraljevima, a mi vam preporučujemo da naporavite krokete od ovog sira, za šta će vam biti potrebno oko 30 minuta.

Verovatno najpopularniji francuski sir, bri je sir sa plemenitom plesni i spada u grupu mekanih sireva. Njegovo simpatično ime dolazi iz istorijske francuske oblasti Bri, koja se nalazi u centralnoj regiji Il de Frans, okrug Sen-e-Marn, gde je u srednjem veku prvi put je i napravljen taj mekani aromatični delikates.

Bri se proizvodi od kravljeg mleka, ima blago sivkasto-žutu boju i pokriven je plemenitom plesni bele boje. Konzistencija mu je blago želirana ispod plesni i ima blag pikantan ukus s blagim mirisom amonijaka i voćnim notama.

Ovo mlečno remek-delo zri između 2 i 4 nedelje, a što je duži proces zrenja, toliko se ukus i aroma pojačavaju. Njegova bela buđava korica je prošarana bež-ružičastim mrljama.

Kroketi od bri sira

Sastojci: 200 g bri sira, 50 g brašna, 50 g hlebnih mrvica (prezle), 1 l ulja, 2 komada jaja, po želji biber i so.

Priprema: Isecite bri sir na manje trouglove i svaki svaki komad uvaljajte u brašno, jaja i hlebne mrvice. Po želji posolite i pobiberite. Dobro zagrejte ulje u dubljoj posudi za pohovanje. Ubacite komade sira u vrelo ulje i pržite dok ne porumene. Servirajte krokete dok su vrući, po želji sa nekim slatkim, slanim ili ljutim namazom/sosom.

Foto: Freepik


reklama