Krokusi čine proleće još lepšim

17

Krokusi (Crocus) su omiljene ranoprolećne lukovice. Ništa nije tako interesantno i zavodljivo kao krokus koji se svojim intenzivno obojenim malim cvetovima probija kroz sneg koji se topi.

Cvetaju od kraja zime do ranog proleća, a budući da cvetaju veoma rano, teško ćete osetiti njihov prijatan miris.

Ako ste u dvorištu već napravili kombinaciju sa padajućom vrbom ispred koje ste posadili bergeniju i eriku, nikako ne propustite priliku da u ovoj kombinaciji u jesen dodate i lukovice krokusa. Možete ih posaditi i u travnjak – u jesen izbušite rupe u travnjaku i ubacite lukovice. Male saksije, velike plitke, prilazi kućama, podrast ukrasnim žbunovima su mesta na kojima će krokusi izgledati prelepo.

Krokusi se sade na svetlim mestim kako bi ih prvo sunce isprovociralo da cvetaju.

Sade se na ocednim zemljištima. Iako nisu posebno zahtevni, prevelika vlaga im može škoditi. U zemlju obavezno dodajte tresetni supstrat da pojačate prozračnost.

Odlično podnose niske temperature u toku zime, a od letnjih žega brane se kontraktilnim korenovima koji povlače lukovicu u dublje slojeve zemlje.

Krokusi prave veliki broj malih lukovica koje cvetaju naredne sezone, pa bi ih na svake 2-3 godine trebalo izvaditi iz zemlje, očistiti lukovice, odvojiti deo koji želite da sadite na drugom mestu i ponovo ih posaditi. Ovo uvek radite u leto, u doba mirovanja lukovica.

Umereno zalivanje je idealno za krokuse. U toku leta slobodno dozvolite veće periode suše. Ovo će ojačati lukovice.

Ako ste ih posadili u kombinaciji sa drugim biljkama koje prihranjujete, to će im biti dovoljno hrane. Ukoliko ste ih posadili u saksijama, prihranite ih vodorastvorljivim đubrivom jednom mesečno sve do avgusta.

Sve u svemu, krokusi su jednostavni za gajenje, pa se preoručuju i baštovanima početnicima.

Foto: Pixabay, Pexels


reklama