Kroz projekat „UrbForDan“ Beograd nastavlja da radi na promociji eko-turizma i očuvanju urbanih šuma

32

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić predstavio je na Avali projekat „UrbForDan”, kojim se Beograd pridružio porodici evropskih gradova kroz koje protiče Dunav, poput Beča i Budimpešte, a čiji su ciljevi očuvanje, zaštita i promocija urbanih šuma.

– U okviru „UrbForDan” projekta smo izabrali Avalu i tom prilikom je urađeno više različitih akcija koje će ovu šumu učiniti dostupnijom i interesantnijom posetiocima, kako našim sugrađanima, tako i stranim turistima. Korstim ovu priliku da predstavim i mobilnu aplikaciju „UrbForDan” uz pomoć koje korisnici mogu da vide šta sve imamo na Avali, ali i u ostalim gradovima poput Ljubljane, Budimpešte, Zagreba i drugih koji rade zajedno u okviru ovog projekta – rekao je za TV Prva gradonačelnik Radojičić.

On je istakao da je obezbeđeno i šest novih, trasiranih staza za šetnju, 30 informativnih i edukativnih tabli, koje govore o tome šta sve nudi Avala, kao prirodno i kulturno-istorijsko blago Beograda.

– Avala je visoka preko 500 metara, a prostire se na površini od oko 500 hektara. Zahvaljujući idejama mladih ljudi koji su osmislili puno interesantnih sadržaja, na kreativan način ćemo unaprediti potencijale ove planine kada je reč o eko-turizmu – rekao je gradonačelnik i pozvao sve sugrađane da prošetaju Avalom, Košutnjakom ili nekim od 44 prirodna dobra koja imamo.

On je istakao da je eko-turizam koncept koji se trenutno razvija u Beogradu, i da je korist od posete urbanim šumama višestruka. One regulišu klimu, filtriraju vazduh, vodu, zemljište, i pružaju dom za mnoge vrste biljaka i životinja, doprinose očuvanju biodiverziteta, i omogućavaju urbanom čoveku blizak kontakt sa prirodom.

– To znači da ćemo da nastavimo ulažemo u prirodna dobra kako bi unapredili turističku ponudu Beograda, ali s akcentom da se sačuvaju prirodne celine i kulturno nasleđe. Eko-turizam je značajan za lokalnu zajednicu koja živi ovde. Pandemija korona virusa i zabrana putovanja naučili su nas da se okrenemo sebi, očuvanju svog zdravlja, ali i svog okruženja. Zato pozivam sve naše sugrađane da iskoriste proleće i lepo vreme, posete Avalu, i uživaju u novim sadržajima koje smo napravili za njih – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Foto: beograd.rs


reklama