„Kućerak u Sremu“ pokazao kako se neguje tradicija

68

Turistička organizacija opštine Pećinci i Udruženje građana „OGARnizacija“, u saradnji sa Udruženjem žena „Ogarčanke” i OŠ „Slobodan Bajić Paja” iz Ogara, organizovali su 8. novembra manifestaciju „Kućerak u Sremu” u dvorištu etno kuće Aksentijev kućerak, koju je finasirao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Kako je izjavila Ljubica Bošković, direktorka pećinačke TO, tokom manifestacije održane su i radionice sa ogarskim osnovcima koje su bile zabavnog i edukativnog karaktera.

– Nadamo se da će ova manifestacija u narednim godinama, kroz brojne edukativne radionice doprineti čuvanju i negovanju starih zanata i veština kao nematerijalne baštine Srema, ali i doprineti promociji Aksentijevog kućerka, kao jednog od najznačajnijih turističkih lokaliteta na teritotriji naše opštine – rekla je Bošković, i naglasila da je organizacija manifestacije bila zajednički poduhvat više činilaca na lokalu, koji su, svaki iz svog domena rada i interesovanja, doprineli kvalitetu i raznovrsnosti sadržaja.

Predsednica Udruženja „OGARnizacija“ i etnolog Dušanka Stanković kaže da su ovakve manifestacije dobra prilika za negovanje i promociju narodnog graditeljstva, ali i za upoznavanje najmlađih sa spomeničkim nasleđem kraja i značajem njegovog održavanja i čuvanja.

Dve radionice posebno su bile interesantne deci. Etnolog konzervator Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda Marija Dragišić održala je radionicu sa blatnim malterima, tokom koje su svi zajedno popravljali pukotine na zemljanom podu u kući, dok je demonstraciju rada na grnčarskom kolu održala Bojana Bojanić, primenjeni master umetnik iz Beograda, i time prisutne upoznala sa tehnikama oblikovanja različitih predmeta, alatom, upotrebom grnčarije u prošlosti i njenoj savremenoj primeni i upotrebnoj vrednosti.

U okviru manifestacije postavljena je i izložba „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet“, koju je otvorila Biljana Jovičić, direktorka Centra za socijalni rad Pećinci, a među posetiocima manifestacije bila su i deca iz Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju iz Subotišta.

Udruženje žena „Ogarčanke” pripremile su demonstraciju ručnih radova i organizovale izložbu najuspešnijih ručnih radova članica udruženja, ali i pripremile veliki broj slanih i slatkih poslastica za sve učesnike.

Foto: Opština Pećinci


reklama