Kupanje u prašini – ritual koji održava vaše koke zdravima

41

Ukoliko se bavite živinarstvom, sigurno ste primetili kako se vaše koke „kupaju“ u pesku i prašini, razbacujući okolo čestice zemlje, mrvice peska i sitnog šljunka. Neiskusnima ovaj prizor može izgledati čudno, a neki čak pomisle i da je ovaj vid ponašanja nepoželjan i nehigijenski. Zapravo je sasvim suprotno od toga, reč je o „ritualu“ koji je prirodan, zdrav, možemo reći i neophodan za održavanje čistoće perja, a samim tim, i zdravlja vaših koka. Osim toga, na ovaj način se koke prirodno čiste od buva, krpelja i drugih parazita.

Kupanje kokošaka u pesku je ekvivalent ljudskom tuširanju, koliko god nama to čudno delovalo. Kada koke počnu da se osećaju prljavo, one iskopaju plitki jarak u zemlji, pesku, piljevini ili drugom suvom i rastresitom materijalu. Spuštaju se u jarak i počinju da bacaju prah preko sebe, sve dok prašina potpuno ne prekrije njihovo perje i dopre do kože, gde će upiti višak masnoće i vlage, i zapušiti disajne organe parazita koji se mogu naći na površini tela. Nakon toga, koke energično otresaju telo i perje, i usput skidaju sa sebe čestice prljavštine, i zagušene parazite.

Izuzev konkretnog, zdravstvenog i higijenskog aspekta, treba pomenuti da ovaj neobični vid kupanja čini koke srećnima, i da je važan za njihov pravilan razvoj i socijalne interakcije. Često ćete videti jato kako se zajedno „kupa“.

Iz svega navedenog je jasno – ukoliko niste obezbedili svojoj živini posude za kupanje, trebalo bi da to što pre učinite! Srećna okolnost je što vam pravljenje „kupališta“ neće oduzeti mnogo vremena, ni novca. Pravljenje „kupališta“ je bolji izbor od dozvoljavanja kokama da kopaju po ispustu, iz prostog razloga što je posude lakše očistiti od fecesa, mrtvih krpelja, insekata i drugih nečistoća. Jednostavno uzmite posude dovoljne veličine, napunite ih pogodnim materijalom i odaberite lepo i osunčano mesto. Izbor materijala je veliki, dobar je drveni pepeo, pesak, zemlja… Poželjno je dodatni nešto osušenog bilja, poput ruzmarina, lavande i mente, koje su prirodni insekticidi i blagotvorne za respiratorni sistem živine.

Higijena kupališta je veoma važna, tako da se čišćenje mora redovno i pedantno obavljati. Svakih nekoliko nedelja potpuno zamenite sadržaj.

Foto: Pixabay

 


reklama