Kupinovača

499

Kupinovača je voćna delikatesna rakija dobijena destilacijom profermentisanog kljuka svežih plodova ili šire kupine.

Posle berbe nije potrebno pranje plodova. Na samoj površini plodova nalazi se epifitna, poželjna, mikroflora koja i otpočinje proces alkoholnog vrenja.

Fermentacija se obavlja na temperaturi od 16 do 20 stepeni, a u slučaju da temperatura ne prelazi četrnaesti podeok, potrebno je koristiti selekcioni kvasac. Kupovinom i korišćenjem selektivnog soja kvasca i blagim povećanjem temperature u prostoriji, aktivira se vrenje.

Nakon završetka fermentacije, za tri do pet dana trebalo bi otpočeti destilaciju. Prihvatanjem srednje frakcije i patoke dobija se sirova meka kupinovača.

Njenim prepekom, redestilacijom, može se dobiti prosečna koncentracija etanola 57-60% v/v. Ovom prilikom treba odvojiti oko jedan odsto prvenca.

Dobijeni destilat trebalo bi odmah prebaciti u sudove od stakla ili inoksa u kojima je potrebno da odleži radi harmonizacije oko dva meseca. Destilat kupinovače nikad ne sazreva u drvenim sudovima, jer ima veoma nežne aromatične materije koje se ne uklapaju sa sastojcima drvenih sudova.

Izuzetno je cenjena kupinovača od divljih plodova, koja zauzima visoko mesto pored naše čuvene prepečenice od šljive.

Izvor: dipl. inž. prehrambene tehnologije Ana Đorđević, PSSS Požarevac

Foto: Pixabay, Free Images


reklama