Kurkuma iz vašeg doma

121

Jedna od najpopularnijih začinskih biljaka, osim prijatne arome i zlatnožute boje koje daje jelima, ima izuzetno lekovito dejstvo, te je zato često predmet naučnih istraživanja.

Kurkuma ima izuzetno veliku ulogu u indijskoj kuhinji budući da se koristi za spremanja gotovo svakog jela. Takođe je prisutna i u ostalim kuhinjama južne Azije, Afrike, Australije i Južne Amerike, a zbog spoznaje o pozitivnom učinku na zdravlje, sve je prisutnija i u kuhinjama zapadne civilizacije.

Ova začinska biljka retko može da se nabavi u svežem stanju van zemalja u kojima se gaji, a među najvećim proizvođačima su Indija, Kina i Indonezija. Zato je kurkuma u prahu dostupna tokom cele godine i kao takva je jarko žutonarandžaste boje i veoma podseća na kari prah, u kojem je jedan od najznačajnijih sastojaka.

Kao izuzetno lekovita, kurkuma je u upotrebi preko 5.000 godina. Aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji čak i u vrlo malim koncentracijama ima lekovito dejstvo. Pre svega, poznat je po izuzetno jakom antioksidativnom, protivupalnom i antibakterijskom svojstvu. Novija istraživanja utvrdila su mogućnost lekovitog dejstva na Kronovu bolest, a kliničke studije pokazale su da kurkumin može da ublaži bolove u zglobovima koji se javljaju kao simptomi kod reumatoidnog artritisa.

Najnovija laboratorijska istraživanja daju obećavajuće rezultate o povoljnom delovanju kurkumina na povećavanje detoksifikacione sposobnosti jetre. Takođe, istraživanja sprovedena na starijim osobama u Indiji, gde se kurkuma svakodnevno konzumira, pokazuje manju pojavu neuroloških bolesti poput Alchajmera, a neki rezultati ukazuju kako kurkumin može da zaustavi napredak multipleskleroze.

Izuzetno značajno otkriće je povoljno delovanje kurkumina na usporavanje pojave raka prostate, debelog creva, dojke i pluća. Tako je, na primer, u Indiji ređa pojava kancera prostate, što se povezuje sa ishranom u kojoj se obilno koristi kurkuma.

Važno je znati da je najbolje kurkumu dodati pri kraju kuvanja kako bi se što više sačuvala njena lekovita svojstva.

Gajenje kurkume u posudi

Iako smo naveli da uzgoj kurkume nije karakterističan za naše podneblje, ipak postoji način da vam bude dostupna i u svežem stanju.

I godina

Kurkuma ima dug period sazrevanja, oko 10 meseci, pa je zato u našim uslovima možemo gajiti u posudi ako joj omogućimo potrebnu vlagu i toplotu.

Rizome (gomoljčiće) kurkume, koje možete kupiti u bio-prodavnicama, stavite u plastičnu kesicu na neko tamno mesto. Posle nekoliko nedelja, kad rizomi proklijaju, možete ih posaditi u saksiju koju ćete do maja držati na toplom i svetlom mestu u kući, a kad se temperature popnu na oko dvadesetak stepeni, biljku smestite na polusenovito i zaštićeno mesto na otvorenom.

Na jesen (oktobar), kad temperature znatno padnu, biljku unesite u kuću, kako bi do kraja sazrila.

Kad se listovi potpuno osuše, rizomi kurkume su zreli i možete da počnete sa njihovim vađenjem iz zemlje po potrebi i upotrebom u svežem obliku (narendane).

Za sadnju rizoma potrebno je pripremiti mešavinu organskog komposta i peska i njome napuniti malo veću posudu za cveće do polovine.

Rizome koji su razvili klicu položite na zemlju, u razmaku od 5 centimetara, i prekrijte ih sa 5 centimetara pripremljene mešavine komposta i peska.

Potrebno je još posudu zaliti i održavati umerenu vlažnost sve dok biljka ne počne da vene, kad se prestaje sa zalivanjem.

II godina

Ostavite nekoliko korenova kurkume sa rizomima u posudu (u kojoj ste uzgajali biljku prve godine) i smestite je na neko tamno mesto gde će mirovati preko zime.

U februaru biljku premestite na toplo osunčano mesto i započnite sa zalivanjem.

Biljka će sporije započeti sa nicanjem, jer u ovom slučaju izdanci nisu isklijali.

U maju biljku iznesite na otvoreno i nastavite sa umerenim zalivanjem.

Zemlja bi uvek trebalo da bude blago vlažna, i nikada biljku ne zalivajte previše.

Na ovakav način uvek ćete imati svoje izdanke koje možete iz godine u godinu razmnožavati.

Ako Vam se posreći da biljka i procveta, što nije retkost ako je posadite u februaru, moći ćete da uživate i u njenim predivnim cvetovima.

Foto: Cover Images


reklama