Kvaka 22 za stočare – cena stočne hrane visoka, a prodaja životinja neizvesna

143

Na tržištu cene uljarica i žitarica beleže maksimume, a cene svinja minimume. Svakim novim danom stočari beleže sve veće gubitke, a krizi se ne nazire kraj.

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu soja je dostigla istorijski maksimum od 76 dinara po kilogramu. Kukuruz se prodaje po 23 dinara i cena mu je za 44% veća nego lane. Kupci su sada spremni da plate tek posejani suncokret 410 evra po toni za isporuku u septembru. Sa druge strane cena tovljenika i dalje pada.

To koriste nakupci, kaže predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić i ističe da je cena za plaćanje odmah pala ispod 100 dinara.

Odgajivač svinja u Bačkom Brestovcu Nebojša Radić kaže da svakim novim danom beleži sve veće gubitke.

– Po ovoj ceni koncentrata, kukuruza i svih ostalih parametara koji ulaze u stočnu hranu, nama se ispod 180 dinara uopšte ne isplati da proizvodimo svinje – objašnjava Radić i dodaje da uz sve navedeno nije dobio ni prošlogodišnje subvencije za svinje:

– Ja još čekam subvencije za prošlu godinu za tovne svinje, koje iznose 1000 dinara po komadu.

Zoran Erić napominje da udruženja proizvođača prave spiskove utovljenih svinja koje bi trebalo da razmene za kukuruz preko Robnih rezervi.

Kaže da bi bili zadovoljni odnosom kilograma svinjetine za kukuruz u odnosu 1:8, a svestan je da je to teško ostvarivo zbog visoke cene kukuruza i niske svinja.

Izvor: RTV

Foto: Unsplash


reklama