Kvalitet odličan, cena odgovarajuća

14

Proizvođači duvana u Republici Srpskoj zadovoljni su ovogodišnjim prinosom, dok Ministarstvo poljoprivrede RS procenjuje da bi vrednost proizvodnje mogla da iznosi preko tri miliona KM.

1-tobacco

Najzadovoljniji su proizvođači na području Semberije, koji kažu da je ovo jedna od najboljih godina koju pamte, jer je za duvan bio dobar raspored padavina i dovoljno sunčanih dana, što je izuzetno važno za njegov kvalitet. Očekivanja su da će u ovom kraju prinos biti 1,5 tona po hektaru.
Kvalitetom i prinosom nešto manje su zadovoljni posavski proizvođači, jer njima vremenske prilike nisu išle naruku. Tamo je prinos manji za 20 odsto nego lanjski.
Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, proizvodnja duvana za prvih šest meseci je povećana za 54,8 odsto u odnosu na isti period 2015.
– Do kraja 2016. godine u oblasti proizvodnje duvana očekuje se rast proizvodnje za oko 70 odsto – poručili su u Ministarstvu.
U Ministarstvu ističu da je ove godine duvan zasejan na 900 hektara, uz prosečan prinos od jedne tone po hektaru.
– Ako se uzme da je prosečna cena po toni 3.500 KM, vrednost proizvodnje duvana u ovoj godini procenjuje se na 3.150.000 KM – rekli su u Ministarstvu.


reklama