Lek umesto otpada

48

Naučnici se nadaju da će uspeti da iz stabla i lista krompira dobiju solanesol – substancu koja bi u sektoru proizvodnje krompira u Škotskoj mogla da napravi revoluciju, osiguravajući istovremeno dragocen izvor prihoda za poljoprivrednike, a ujedno smanjujući biološki otpad.

Naučnici istražuju mogućnosti ekstrakcije jedinjenja solanesola iz odbačenih listova krompira, koji se obično spaljuju ili bacaju. Hemiski gledano, solanesol je ključna komponenta u proizvodnji koenzima Q10 koji se koristi u kozmetičkim proizvodima, a veruje se da ima potencijala da se bori s tumorom, sidom, osteoporozom kao i za zarastanje rana i ubijanje bakterija otpornih na lekove.

krompirSolanesol se nalazi i u biljkama iz porodice duvana, bibera, paprike, plavog patlidžana. Profesor Derek Stjuart i dr Mark Tejlor iz Instituta ’James Huton’, veruju da bi proizvodnja soleanesola mogla da napraviti revoluciju u sektoru proizvodnje krompira. Profesor Stjuart, šef katedre za hemiju, ističe da se solanesol kao supstanca istražuje već nekoliko godina, a pionir istraživanja je Kina. Samo istraživanje je spekakularno s obzirom na rezultate do kojih se došlo.
Krompir je u Škotskoj prošle godine uzgajan na površini od 25.800 ha i doneo zaradu od 167 miliona funti. Biljka krompira po hektaru proizvede više od pet tona lišća i stabljike, a sadržaj solanesola procenjuje se na oko 40 kilograma. U zavisnosti od čistoće, solenesol može da postigne vrlo visoku cenu na tržištu od čak 156.000 funti po hektaru.


reklama