Lekovita svojstva đumbira

114

Pod đumbirom obično podrazumevamo koren biljke Zingiber officinale koja vodi poreklo iz Indije, a u lekovite svrhe upotrebljava se preko 5.000 godina.

To je jedan od najstarijih začina koji je u srednjem veku stigao u Evropu. Đumbir je vrlo lekovit, sprečava mučninu, poboljšava varenje i ublažava raznovrsne bolove. Povoljno deluje na metabolizam kod obolelih od dijabetesa te se koristi kao sredstvo protiv zgrušavanja krvi i upala. Upotrebljava se prvenstveno u svežem obliku, ali i kao samleveni prah sušenog korena.

Od đumbira se mogu praviti oblozi protiv akutnih ili hroničnih bolova uzrokovanih reumatizmom i artritisom, bolova u leđima, ukočenog vrata, grčeva u želucu, upale jetre i bubrega, bronhitisa i astme. Đumbir je lek i za mnoge bolesti, a u lečenju se koristi koren koji se može koristiti i svež i sušen, zatim prah i razne tinkture ili čajevi na bazi đumbira.

Pored toga što se koristi kao napitak, može se koristiti i za pripremu raznih obloga, čajeva za inhalaciju ili za priremu kupki. Veoma često se priprema u kombinaciji sa medom, belim lukom ili limunom.

Koren đumbira se već 2.500 godina koristi u Kini, Indiji i drugim zemljama Azije za bolje varenje i protiv mučnine. To je sredstvo koje bi prvo trebalo da se ima u vidu ukoliko vam je muka. Prednost je u njegovom dejstvu – deluje prvenstveno na sistem za varenje, a ne na mozak. Zato ne izaziva mukotrpne prateće pojave poput ošamućenosti, koja se tipično javlja posle uzimanja farmaceutskih preparata, što je dobro znati ukoliko imate ovaj problem kad putujete.

Takođe se preporučuje i protiv jutarnje mučnine za vreme rane trudnoće. Istraživanja pokazuju da đumbir razređuje krv, zbog toga, ako uzimate sredstva protiv zgrušavanja krvi, trebalo bi da budete oprezni pri uzimanju većih količina đumbira.

Ova lekovita biljka je poznata po tome što topi masne naslage, ubrzava metabolizam, pomaže lučenje pljuvačke, snižava holesterol, smanjuje nadutost i zatvor. Samim tim, osobama koje bi želele da smršaju preporučuje se da dodaju jelima svež ili sušen đumbir ili da piju čaj od korena ove biljke.

Đumbir pomaže mozgu da bolje funkcioniše, a deluje pozitivno i na uklanjanje glavobolje. S obzirom na to da deluje kao antioksidans, pomaže telu da se oslobodi stresa i to tako što otklanja štetne hemikalije iz organizma. Odličan je za detoksikaciju organizma i čišćenje jetre, pogotovo posle hemoterapije. Snažno deluje na pokretanje cirkulacije, tako da se preporučuje i osobama koje imaju problem sa hladnim rukama i nogama.

Što se tiče ishrane ljudi, đumbir se koristi kao začin, dodatak jelima, kolačima, pivu, raznim likerima, a njegova upotreba kao začina, najizraženija je u pripremi jela kao što su razni sosevi, prelivi, jela od povrća, mesa, pirinča ili divljači.

Izvor: dipl. inž. Ana Đorđević, PSSS Požarevac

Foto: Pixabay


reklama