Lekovita svojstva mušmule

204

Lekovita svojstva mušmule poznata su od davnina. Ova zdrava voćka ima svega 47 kalorija u 100 grama, a nema masnoće ni soli.

Plod je bogat vitaminima C i B, kalijumom, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom, kao i belančevinama, ugljenim hidratima, taninom, pektinom, organskim kiselinama i nije previše sladak.

Mušmule su bogate dijetetskim vlaknima i preporučuju se kao dijetetska ishrana. Kao niskokalorično voće najčešće se konzumiraju sirove, a od njih može da se napravi vrlo ukusan džem ili liker.

U lekovite svrhe koriste se: listovi, kora, cvetovi, semenke i zreo plod mušmule. Plodovi su odličan laksativ i diuretik, smiruju upalu sluzokože želuca. Pektin koji se nalazi u ovom voću pomaže u snižavanju holesterola, zaustavlja krvarenja, poboljšava vid i blagotvorno deluje na kožu i kosu. Nezrela mušmula koristi se za zaustavljanja krvarenja u usnoj duplji kod krvarenja zuba i desni, a ima i protivupalno dejstvo. Za te namene pravi se čaj od lista mušmule zato što je najbogatiji taninom. Kora sa drveta se skida u proleće ili u jesen, a veruje se da pomaže u lečenju malarije. Posebno lekovite su semenke koje se ostave u vodi da nabubre, pri čemu se stvara sluz koja se koristi kao obloga za razne povrede kože. Semenke sadrže manji procenat cijanovodične kiseline, pa bi trebalo pažljivo s njima rukovati i strogo se pridržavati recepta kako ne bi došlo do neželjenih dejstava.

List se u lekovite svrhe sakuplja u proleće, suši na promaji i kasnije priprema kao čaj. Cvet se bere u razdoblju od maja do juna, suši se na svetlom mestu i konzumira u obliku čaja, najčešće za poboljšanje probave.

Izvor: spec. struk. inž. prehrambene tehnologije Dragana Andrejić, PSSS Kruševac

Foto: Pixabay


reklama