Lekovitost majčine dušice

869

Majčina dušica ili timijan (Thymus serpyllum) je biljka koja se od davnina koristi kao začin u kulinarstvu, a u narodnoj medicini za ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba.

Ono što je čini lekovitom i posebnom su njena esencijalna ulja, a glavna supstanca kojoj se pripisuju lekovita svojstva majčine dušice je timol koji ima snažna antiseptička svojstva. Timol pomaže u podizanju omega 3 masnih kiselina u moždanim ćelijama, koje su ključne za naše zdravlje.

Ova biljka nema nijedan štetan sastojak, pa čaj od majčine dušice možete da pijete uvek, u (skoro) neograničenim količinama.

Majčina dušica ima sposobnost da očisti disajne puteve, umanjuje probleme nastale gomilanjem gasova i deluje umirujuće na nerve. Odličan je izvor vitamina K, C i A, kao i gvožđa, mangana, bakra, cinka, kalcijuma, fosfora, riboflavina. Minerali u majčinoj dušici poboljšavaju funkcionisanje mozga, održavaju zdravlje kostiju i kože.

Samo dve kašičice timijana zadovoljava čak 20% dnevnih potreba za gvožđem.

Zahvaljujući vitaminu C koji ima značajnu ulogu u jačanju imuniteta, tako što potpomaže proizvodnju belih krvnih zrnaca što je ključno za jak imuni sistem.

Majčina dušica eliminiše slobodne radikale, opasne nusproizvode ćelijskog metabolizma koji uništavaju zdravlje ćelija i na taj način jača imunitet i smanjuje šanse za nastanak raka.

Eterična ulja koja se nalaze u majčinoj dušici su karvakol, borneol i geraniol, koji zajedno čine ovu biljku izuzetnom u borbi protiv bakterija i gljivica.

Čaj od majčine dušice ima antiseptičko dejstvo i efikasan je kod kašlja i preporučuje se kao napitak koji pomaže u varenju jer smanjuje nadutost.

Takođe, majčina dušica smanjuje nivo lošeg holesterola, pomaže kod bolova u želucu, utiče i na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i bolju cirkulaciju.

Majčina dušica raste na suvim, toplim položajima. Voli laka, propusna zemljišta, a ne odgovaraju joj teška i vlažna, kao ni peskovita i hladna. U prirodi se najčešće može naći na livadama, pašnjacima, na kamenjaru i suvim obroncima degradiranih šuma, uz puteve i na obodima šuma. Zimi, u fazi mirovanja, dobro podnosi niske temperature. S druge strane, dobro podnosi i sušu. Za zadovoljavajući prinos najčešće je potrebno i navodnjavanje. Razmnožava se direktnom setvom, proizvodnjom rasada i deobom bokora.

Foto: Pixabay


reklama