Lepotica zvana koprivica

46

Koprivica (Coleus x hybrid) je grmolika biljka vrlo dekorativnih šarenih listova koja, u zavisnosti od sorte, može da postigne visinu od 30 do 100 cm.

Popularnost je zaslužila zahvaljući neverovatnim bojama listova, ali i prilično lakom načinu gajenja. Poslednjih godina veoma su popularne raznobojne džinovske koprivice iz serije “Kong” koje su upadljive i veoma impozantne bez obzira da li su posađene u grupi ili kao pojedinačni primerci. U lepoti veoma dekoratinih šarenih listova ukrasne koprive možete da uživate od proleća do kasne jeseni, kada dolazi do neizbežnog opadanja lišća.

Koprivica najbolje uspeva na senovitim mestima gde će imati dovoljno jutarnjeg sunca. Neki varijeteti podnose i direktno sunce, ali trebalo bi izbegavati jako popodnevno sunce.

U pitanju je toploljubiva biljka i trebalo bi je gajiti na temperaturama iznad 13 stepeni.

Tokom proleća i leta zahteva umereno i redovno zalivanje, a u zimskim mesecima ređe. Ukrasnu koprivicu potrebno je tokom leta orošavati, a zimi je držati u podmetaču na vlažnim kamenčićima. Prevelika vlaga može da dovede do truleži korena.

Za prihranu se koriste đubriva sa većim procentom kalijuma jer će kolorit boja biti intenzivniji dok primena azotnih đubriva mogu šarene biljke prevesti u potpuno zelene. Najbolji period za prihranjivanje je šest nedelja posle sadnje ili presađivanja biljke.

Koprivici odgovara rastresita zemlja bogata tresetom i hranljivim materijama.

Biljka cveta tokom leta, ali cvetovi nisu ni blizu tako dekorativni, pa ih je bolje odstraniti dok su još u pupoljku da ne bi iscrpljivali biljku.

Tokom rasta biljke potrebno je iseći vrhove da bi se sprečilo izduživanje stabljike i gubitak listova.

Tokom zime ukrasne koprive čuvajte na svetlom mestu, na temperaturi od 12 do 15 stepeni.

Foto: Unsplash, Pixabay


reklama