Leskovčani pošumljavali Hisar i Spomen park

38

Grad Leskovac i Ministarstvo za zaštitu životne sredine na teritoriji grada sproveli su projekat pošumljavanja brda Hisar i Spomen parka. Ukupna vrednost projekta je milion i 430 hiljada dinara, a učešće grada 300 hiljada.

– Zahvaljujući ovom projektu na dve navedene lokacije posađeno je 280 stabala raznih vrsta drveća, poput hrasta kitnjaka, graba, lipe, javora, crnog i belog bora. Sadnja drveća je veoma važna za prirodu, svako zasađeno drvo je prirodni resurs i proizvođač kiseonika, a briga o prirodi veoma ozbiljan posao, te je svaka podrška našoj lokalnoj samoupravi, poput ove, veoma značajna. Grad Leskovac je odgovorna lokalna samouprava koja vodi računa o zaštiti životne sredine i konstatno organizuje akcije vezane za ovu temu, a sadnja drveća je jedna od njih. U prethodnih devet godina na teritoriji našeg grada zasađeno je oko 7.300 stabala lišćara i četinara i oko 3.000 komada dekorativnog četinarskog i lišćarskog šiblja – kazala je na Hisaru PR gradonačelnika Leskovca Aleksandra Stojanović i naglasila da ovakvi projekti pored doprinosa zdravijoj životnoj sredini, jačaju svest građana o ovoj važnoj temi i najavila da će grad nastaviti sa radom u ovoj važnoj oblasti.

Stojanovićeva je apelovala na građane da doprinesu očuvanju životne sredine i govorila o jesenjoj sadnji u okviru koje će biti posađeno skoro 200 stabala lišćara i dekorativno šiblje, za koju se iz budžeta Leskovca izdvaja 2,5 miliona dinara.

– Pre dve godine smo zasadili 180, sada sadimo 280 stabala autohtonih vrsta. Pošumili smo jednu lokaciju u Sat Mahali na kojoj se stalno formirala deponija kako bismo to sprečili. Sadnja je značajna i što se tiče erozije i poboljšanja kvaliteta vazduha, a kako brdo Hisar predstavlja pluća našeg grada, značaj je još veći – poručio je šef Odeljenja za zaštitu životne sredine Slađan Đikić.

Foto: Grad Leskovac


reklama