Letnja rezidba voćaka

472

U toku vegetacije izvodi se letnja (zelena) rezidba i to na bujnim rodnim granama. U pitanju je preporučljiva mera za gotovo sve voćne vrste, a za breskvu kod koje se razvija mnogo bujnih mladara ova je obavezna mera.

Rezidba na zeleno obavlja se nekoliko puta. U početku vegetacije, kad mladari tek počnu da rastu, izvodi se pinsiranje. U periodu bujnog rasta, do kraja maja, izvodi se prolećna rezidba. Pri kraju leta kod nekih vrsta voćaka izvodi se dopunska letnja rezidba.

Zelenom rezidbom dopunjuje se zimska rezidba i nastoji se da se ujednači rodnost i bujnost voćke. Njome se odstranjuju suvišni mladari iz sredine krošnje kako bi ona bila što bolje osvetljena. Tada plodovi dobijaju više sunca i bolje su obojeni, a kako se u kruni tada zadržava manje vlage, patogene gljivice imaju slabije uslove za razvoj pa je i voćka zdravija.

Osnovni cilj zelene rezidbe je provetravanje i osvjetljavanje krošnje radi boljeg diferenciranja cvetnih pupoljaka. Letnjom rezidbom se uklanjaju i vodopije – uspravni mladari izrasli u istoj godini, koji iscrpljuju voćku, a ne donose rod. Ostavljaju se jedino vodopije izrasle na mestima na kojima želimo da formiramo novu granu.

Zelenom rezidbom bi trebalo odstraniti i jače grančice pri vrhu grana, prevelike grančice na nepoželjnim mestima koje će konkurisati granama odabranim za uzgojni oblik krune. Uz to, trebalo bi prorediti i preguste grančice. Valja znati da se odstranjivanjem nepotrebnih grana i lišća smanjuje i transpiracija – isparavanje vlage što voćkama pomaže da bolje podnesu letnju sušu.

Kod mladih voćaka leti se režu samo neke grančice izbile na pogrešnom mestu koje bi remetile formiranje željenog uzgojnog oblika krošnje. Takođe, zelenom rezidbom koju bi trebalo izvesti što ranije u proleće, predviđeno je i pinsiranje, odnosno otkidanje vrhova mladih, kako bi se ispod toga razvile preuranjene mladice iz kojih se tada mogu formirati bočne grane. Pinciranje je prekidanje zeljastih vrhova tek krenulih mladica čime se zaustavi njihov rast.

Prolećna rezidba se prvi put obavlja početkom maja kad se odstranjuju bujni mladari na nepoželjnim mestima, pre svega vodopije i bočni mladari pri vrhovima grana. Drugi put se sprovodi početkom i sve do kraja juna. Odstranjuju se jači mladari pri vrhu grana, odnosno, mladari koje zasenjuju. Tu rezidbu trebalo bi obaviti pre nego što pri osnovi odrvene.

Izvor: dipl. inž. Snežana Dragićević-Filipović, PSSS Čačak

Foto: Free Images


reklama