Liker od jaja

383

Liker od jaja se sa pravom smatra jednim od „recepata sveta“. U pitanju je aromatično, slatko, kremasto piće koje obiluje začinima, sladi i zagreva, a tradicionalno se pije zimi, oko praznika. Rado ga piju u SAD, Kanadi, Holandiji, skandinavskim zemljama, a ni našim domaćicama nije stran. Idealan je kao božićno posluženje, i lep završetak velikog posta.

U različitim zemljama postoje različite verzije ovog likera, ali u svakom receptu osnovu čine umućena jaja. Može se piti ili koristiti u pripremi dezerta.

Imajte na umu da je reč o izuzetno kaloričnom i hranljivom napitku, koji treba konzumirati umereno. Žumanca su u ledenim zimskim danima blagotvorna za zdravlje, jačaju imunitet i otpornost organizma, i povoljno utiču na rad bubrega, jetre i mozga.

Liker od jaja se čuva u frižideru i servira potpuno hladan. Služi se u širokim čašama za punč i dekoriše cimetom. A evo kako ga pripremiti:

Pomešajte litar mleka, nekoliko karanfilića i malo cimeta u šerpi za kuvanje, i zagrejte par minuta na tihoj vatri.

U posebnoj posudi umutite deset žumanaca sa 300 g šećera, tako da se dobije penasta masa, pa postepeno dodajte začinjeno toplo mleko, uz neprestano mešanje. Sve zajedno prebacite u šerpu i kuvajte nekoliko minuta.

Smesa treba da se zgusne, i nipošto ne sme da zagori, jer će poprimiti neprijatan miris, koji bi upropastio liker. Gotovu tečnost procedite, a kada se ohladi, dodajte 400 grama slatke pavlake, dve kašičice ekstrakta vanile, 250 ml ruma i muskatnog oraščića po ukusu.

Ovako pripremljen liker može u frižideru trajati desetak dana, pa i malo više. Umesto ruma možete upotrebiti i rakiju neutralne arome, kao i konjak.

Foto: Envato


reklama