Liker od oraha – prefinjeno zadovoljstvo

27

Likeri su pića prefinjene arome i ukusa. Dobar liker je spoj rakije koja se koristi kao baza i voća koje rakiji predaje svoje karakteristične arome. Jedan od najpoznatijih likera kod nas jeste liker od oraha.

Ovo doba godine je povoljan trenutak za sakupljanje mladih plodova oraha za pripremu likera. Mladi zeleni plodovi oraha su bogati vitaminima i mineralima, eteričnim uljima, jodom i mnogim drugim korisnim sastojcima.

Mladi plodovi oraha koji maceriraju u rakiji, novonastalom piću predaju mnoštvo korisnih sastojaka pa se u narodnoj medicini liker od oraha smatra nekom vrstom leka. Trebalo bi napomenuti da je za pripremu likera najbolje koristiti kao bazu rakiju lozovaču, komovicu ili jabukovaču zbog povoljnog uticaja na očuvanje osnovne arome u piću.

Kvalitet vode ima važnu ulogu pa bi zato trebalo koristiti destilovanu vodu. Šećer se koristi u vidu sirupa uz mogućnost karamelizacije šećera radi dobijanja nijanse željene boje. Pre prženja šećera može mu se dodati malo limunovog soka, limunske kiseline ili malo belog vina. Dodatak prirodne kiseline onemogućava naknadnu kristalizaciju šećera u gotovom piću. Gotov proizvod trebalo bi nasuti u odgovarajuću staklenu ambalažu za likere što će dati još bolji vizuelni efekat. Trebalo bi napomenuti i da je ovo odličan proizvod koji može biti iskorišćen od strane malih proizvođača rakije koji su registrovani kao takvi. Liker je još jedna viša faza prerade i nedovoljno je iskorišćena.

Prvi recept

Sastojci: 20 komada zelenih oraha, 250 g šećera, 1 l rakije (lozovača, komovica, jabukovača).

Priprema: Zelene orahe iseći na četvrtine ili polovine, pomešati sa šećerom i staviti u teglu od 2 litra i ostaviti da stoji na suncu najmanje 15 dana. Posle toga iscediti orahov macerat, sipati rakiju i ostaviti liker da stoji najmanje još 2 meseca.

Drugi recept

Sastojci: 40 mladih zelenih oraha, 1 kg šećera, 1l rakije; po želji, 1-2 štapića vanile.

Priprema: Ubrati sasvim mlade zelene plodove oraha, veličine oko 1-2cm, oprati, osušiti, pa sitnije plodove zarezati, a krupnije prepoloviti. U veću teglu staviti orahe i 1 kg šećera ili istu količinu meda, promešati, pa zaliti rakijom i po želji dodati štapiće vanile (nije obavezno). Teglu zatvoriti i staviti na sunčano mesto da odstoji 40 dana. Za to vreme svakodnevno mešati sadržaj, dok se sav šećer ne rastopi. Posle 40 dana, teglu skloniti sa sunca, pa tečnost procediti kroz gazu i sipati u staklene flaše. Dobro zatvoriti i ostaviti na tamnom i hladnom mestu oko dva meseca da liker dobije punu aromu.

Izvor: Spec. struk. inž. prehrambene tehnologije Dragana Andrejić, PSSS Kruševac

Foto: Envato, Pixabay


reklama