Lizijantus donosi bolju zaradu nego kale

97

Sestre Jelena i Jovana Milovanović iz Sefkerina nasledile su od oca plastenike sa kalama, a od prošle godine počele su da gaje i lizijantuse, cveće koje je trenutno veoma traženo na tržištu. Kažu da je zarada dobra, ali uživanje u poslu još veće.

Nema te osobe koja bi odolela lepoti lizijantusa, prelepog cveća nežnih boja, od bledozelene, preko roze do intenzivne ljubičaste. Znajući da kupci to traže, a samim tim i cvećare, sestre Jelena i Jovana počele su da ih gaje u plastenicima.

– Potrebno je dva meseca da se dobije prvi cvet. Lizijantus ima tri perioda cvetanja. U međuvremenu se prihranjuje, vodi računa, postavlja se mreža, koja mu daje stabilnost da ne bi padao, pošto je stabljika cveta dosta teška – kaže Jelena Milovanović, a njena sestra Jovana dodaje:

– Jelena je zadužena za branje i dostavu cveća, a ja sam za održavanje, prehranu, zalivanje i ostale poslove u plasteniku.

Sestre Milovanović gaje i kale, ali kažu da im je zarada mnogo veća od lizijantusa. Oni cvetaju u letnjem periodu, čak do novembra, ako je lepo vreme.

– On je sada dosta popularan među cvećarima, zato što je njegova upotreba velika, i u aranžmanima i oko venčanja, a može se prodavati i kao rezani cvet pojedinačno – kaže Jelena Milovanović.

– Svako ko se bavi cvećarstvom zna da ovaj posao bez ljubavi nema ništa. Prosto biljka oseća čoveka i ako to nije prava ljubav i nega, nema ni ovakvog cvetanja – naglašava Jovana Milovanović.

Ove godine Milovanovići imaju 4.200 stabljika i prodaju ih cvećarama u Pančevu i Beogradu. Sledeće sezone svakako će biti proširenja i novih plastenika, jer posao sa lizijantusima donosi i dobru zaradu i zadovoljstvo.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay


reklama