„Heineken“ konstatovao smanjenu dobit na pojedinim tržištima

50

Kompanija „Heineken“ objavila je razočaravajuće rezultate za prvu polovinu godine, iz kojih proizilazi da je operativni profit poznatog proizvođača piva pao za 8,8 odsto međugodišnje.

Kako navodi CNN, podbacili su pre svega ljubitelji piva iz Azije i Pacifika (APAC), regiona gde „Heineken“ obično beleži najbolje rezultate.

U prvoj polovini godine je u regionu APAC prodato za 13 odsto manje piva nego u istom periodu lane, a posebno u Vijetnamu.

– Potražnja u APAC-u je bila znatno manja nego što smo predviđali – zbog ekonomskog usporavanja i našeg nedovoljnog učinka u Vijetnamu – rekao je izvršni direktor „Heinekena“, Dolf van den Brink.

Pored slabe prodaje u Vijetnamu, kompanija je saopštila da je pogođena „socijalno-ekonomskom nestabilnošću“ u Nigeriji, koja se bori sa ekonomskom krizom pošto su krajem maja ukinute subvencije za gorivo.

Pad prodaje u ove dve zemlje je odgovoran za više od 50 odsto ukupnog pada prodaje na globalnom nivou, saopštila je kompanija.

Prihod „Heinekena“ je u prvoj polovini godine porastao za 6,3 odsto, ali veliki deo je otpao na inflaciju i nove investicije u poslovanje, dodaje se u saopštenju.

Foto: Pexels


reklama