Lovstvo Republike Srpske ostaje u rukama lovaca

166

Povodom pisanja pojedinih medija, da lovstvo u Republici Srpskoj prelazi u privatne ruke, Lovački savez Republike Srpske oštro demantuje iznesene stavove novinara, koji su potpuno netačni i maliciozni, i koji imaju za cilj destabilizaciju uređenog lovačkog sektora u Srpskoj.

– Savez ovim putem obaveštava lovce da sportsko rekreaciona lovišta u Republici Srpskoj, isključivo mogu biti dodeljena na gazdovanje lovačkim udruženjima, odnosno lovcima, te da ne mogu biti ni na bilo koji način dodeljena na korišćenje drugim pravnim subjektima, što je propisano Zakonom o lovstvu – stoji u saopštenju.

Inspiraciju za objavljeni tekst, novinari su pronašli u zvaničnoj informaciji o završetku postupka dodele koncesije na planirani odstrel divljači u privrednom lovištu „Klekovača“. Shodno navedenom, Savez podseća lovce i javnost u Republici Srpskoj, da predmet koncesije mogu biti isključivo privredna lovišta, te da postupak dodele koncesije podrazumeva niz jasno propisanih procedura, među kojima je i pribavljanje mišljenja i saglasnosti nadležnih institucija, i to mišljenje lokalne zajednice, resornog Ministarstva, JPŠ „Šume Republike Srpske“, nadležnih institucija za zaštitu prirode, i dr.

– I u konkretnom slučaju, za dodelu planiranog odstrela divljači u privrednom lovištu „Klekovača“ putem koncesije, u potpunosti su sprovedene propisane procedure – kažu u Lovačkom savezu RS.

Važno je istaći da su sva privredna lovišta u Republici Srpskoj data na gazdovanje JPŠ „Šume Republike Srpske“, odnosno njihovim organizacionim jedinicama, šumskim gazdinstvima. Kako su navedena preduzeća stručno i kadrovski osposobljena za gazdovanje šumama i šumskim zemljištem, zbog nedovoljnog stručnog kadra i investicija u sektoru lovstva, većina privrednih lovišta iskazuju gubitak, čime postaju potpuno neodrživa.

Zbog navedenog, ova lovišta su često na meti krivolova, te zbog neadekvatno sprovedenih uzgojnih mera, divljač na teritoriji ovih lovišta pravi velike štete, a koje se na kraju fakturišu Javnom preduzeća i resornom Ministarstvu.

Na osnovu navedenog, Savez ne vidi ništa sporno u dodeli privrednih lovišta na korištenje putem koncesije, jer je to trenutno jedini način da privredna lovišta u Srpskoj postanu održiva, i time konačno započne adekvatno gazdovanje ovim lovištima koje na prvom mestu podrazumeva sprovođenje neophodnih mera uzgoja i zaštite divljači i lovišta, ali i dodatno donošenje prihoda u Republički budžet.

– Svestan vrednosti uloženog truda, brige, rada i novca u uzgoj i zaštitu divljači, koji su korisnici sportsko-rekreacionih lovišta uložili u svoja lovišta u proteklih nekoliko decenija, Lovački savez Republike Srpske ponosno stoji ispred svojih 23.000 lovaca, obaveštavajući ih da im njihova prava na lov u sportsko rekreacionim lovištima niko ne može oduzeti – poručuju iz Lovačkog saveza Republike Srpske.

Foto: Envato


reklama