Luk – tera suze na oči, i štetočine daleko od vašeg bilja

103

Zbog specifičnosti organske proizvodnje, naročito ograničenja u izboru preparata za zaštitu bilja, neophodno je kombinovati sve dostupne i dozvoljene mere. Osnovni princip organskog uzgoja je uspostavljanje prirodne ravnoteže, odnosno balansiranog odnosa između korisnih i štetnih organizama – nalik na odnose koji vladaju u ekosistemima koji nisu pod direktnim uticajem čoveka. Imperativ je da sve bude prirodno, a sintetički preparati apsolutno nisu dozvoljeni. Baš zbog toga, mnogi smatraju da je borba protiv štetočina na organski način teška i komplikovana, međutim, priroda se postarala za sve – i u prirodi nalazimo rešenje i ovog problema.

Fitopreparati, odnosno prirodni, biljni preparati koji se koriste u zaštiti bilja su efikasni, a svima dostupni, i veoma jednostavni za napraviti, čak i u kućnim uslovima. U borbi protiv štetnih insekata posebno mesto zauzimaju crni i beli luk, i može se reći da zdravlju bilja daju gotovo isti doprinos kao i zdravlju čoveka. Lukovi u sebi sadrže hemijsko jedinjenje alicin, koji je zaslužan za suze u našim očima kada ga seckamo. Sa druge strane, insekti su mnogo osetljiviji na alin, i pokazalo se da je baš alin ono što čini luk odličnim repelentom. Osim toga što je efikasan insekticid, luk je odličan i u suzbijanju patogenih mikroorganizama. Ulje izolovano iz luka ima baktericidno dejstvo, a ekstrakt lukovice se koristi za suzbijanje plamenjača i čađavica.

Agro TV portal vam predstavlja nekoliko recepata za pripremu preparata na bazi ove čudesne biljke.

 

Koktel od belog luka, crnog luka i ljute paprike

Osim alicina, čiji smo uticaj već objasnili, ovaj koktel je pojačan kapsicinom iz paprike. Koktel je odličan za suzbijanje insekata u baštama i povrtnjacima, posebno onih čiji usni aparat je predviđen za grickanje i sisanje (tripsi, vaši, skakavci).

  • 2 ljute paprike, 1 veća glavica crnog luka, 1 cela glavica belog luka, 2 dl vode
  • Sve sastojke ubaciti u mlin ili avan, i usitniti dok ne dobijete ujednačenu smešu
  • Sve preliti sa 3,5 litara vrele (ali ne ključale) vode
  • Ostaviti da odstoji 24h, a potom procediti

Repelent od crnog luka

Izuzetno efikasan za suzbijanje vaši, može se primeniti na širokom spektru gajenog bilja.

  • Neko vreme sakupljajte ljuske crnog luka i čuvajte ih u frižideru
  • Kada nakupiti 3-4 kese, prebacite ih u šerpu i prelijte toplom vodom
  • Ostaviti smešu na suncu, da odstoji 7 dana
  • Posle ceđenja, sredstvo je spremno za upotrebu

Macerat od belog luka

Macerat od belog luka je jako jednostavno napraviti. Prosto sameljite beli luk sa uljem ili vodom. Takva mešavina se koristi za prskanje stabala mladih voćki, i rasteruje srne, zečeve, i ostale koji dolaze da se slade vašim zasadom. Osim toga, ovaj sprej ima još jednu primenu – ukoliko imate problem sa komarcima, samo naprskajte ovaj sprej po površini stajaće vode u blizini, i stvoriće se tanki film koji će terati daleko ove dosadne krvopije.

Foto: Pexels, Pixabay


reklama