Male mlekare u Francuskoj prolaze kroz veliku krizu

64

Trećina francuskih mlekara i proizvođača mlečnih proizvoda planira da smanji ili obustavi proizvodnju u narednih pet godina.

Veliko smanjenje proizvodnje mleka i sireva očekuje Francuze u ovoj deceniji, uglavnom zbog neisplativosti proizvodnje, ali i zbog toga što su individualni primarni priozvođači sve stariji, a nema ko da ih zameni.

Niske otkupne cene, mali prihodi, nepriznavanje profesije od strane društva te muža krava ujutro i naveče 365 dana u godini teraju male proizvođače da odustanu od te proizvodnje, a mlade obeshrabruje da se u to upuste.

Prema novom istraživanju Centra francuske mlečne industrije, koje je objavio „Figaro“, gotovo trećina mlekara i proizvođača mlečnih proizvoda planira da smanji ili obustavi proizvodnju u sledećih pet godina, uglavnom zbog neisplativosti. Međutim, otkrili su i da njih 11 odsto želi da poveća proizvodnju.

Kao glavni razlog prekida proizvodnje nešto manje od polovine ispitanika navodi odlazak u penziju. Njih 20 odsto govori o finansijskim problemima, preniskoj ceni mleka ili nerazvijenosti sektora. Dok 11 odsto kaže da su preopterećeni i da im nedostaje slobodnog vremena.

Za 20 godina broj mlekara u Francuskoj pao je sa 120 na manje od 52 hiljade, navodi se u izveštaju. Regije koje su najviše pogođene su one koje proizvode većinu mleka na velikim farmama, uključujući Bretanju, Region Loara i Normandiju.

Prosečna veličina stada u Francuskoj je 68 životinja, što je gotovo dvostruko više u odnosu na 2000. godinu. To znači da mleko uglavnom stiže sa velikih farmi, dok mali proizvođači gase svoju proizvodnju.

Kad je reč o aktuelnom stanju u sektoru, hladnoća u većem delu Evrope dovela je do toga da su količine prikupljenog mleka pale ispod nivoa iz istog perioda prošle godine. U februaru su mlekare imale oko jedan odsto manje sirovina na raspolaganju za preradu u odnosu na prošlu godinu, dok je pad u januaru iznosio 0,7 odsto.

Glavni razlog tome su niske temperature. Takođe, sneg je privremeno ometao prikupljanje mleka. Smanjen broj muznih krava, kao i visoke cene stočne hrane pojačale su taj učinak. Najveći pad zabeležile su Francuska i Nemačka, 3,1 odsto, odnosno dva odsto.

U Holandiji je pad iznosio 1,7 odsto, a slede je Poljska i Španija gde je proizvodnja niža za oko 30.000 tona. U još 14 zemalja nisu dostignute količine od prošle godine. U prvom redu tu su Danska, Austrija, Belgija i Češka.

Istovremeno, osam zemalja beleži povećanje. U značajnijoj meri ono je zabeleženo u Mađarskoj, Irskoj i Italiji u kojoj je rast iznosio 3,2 odsto.

Foto: Pixabay, Unsplash


reklama