Mali proizvođači testenina u Srbiji teško dolaze do velikih trgovinskih lanaca

20

Proizvodi od testenine su proteklih godina ušli na velika vrata domaćih kuhinja u Srbiji, te se ne može zamisliti bar jedan obrok dnevno bez njih. Kao rezultat toga je i uvećanje prihoda firmi koje se bave ovom delatnošću (proizvodnja makarona, rezanaca i sličnih proizvoda od brašna) u protekle tri godine.

S druge strane, neto gubitak svih 358 preduzeća koja posluju pod ovom šifrom je u 2022. godini iznosio 25.229.000 dinara, pokazuju podaci bonitetne kuće CompanyWall.

Tomislav Jakovčević, iz male porodične firme T&T Commerc iz Subotice, kaže za Biznis.rs da je ključni problem u tržištu, odnosno plasmanu robe velikim trgovinskim lancima.

– Naši proizvodi su visokog kvaliteta i jake nutritivne vrednosti, i mi se zaista trudimo da unapredimo poslovanje. Nabavili smo i novu opremu uz podršku Razvojnog fonda Vojvodine, međutim problemi za nas male su na samom tržištu. Troškovi za plasman robe su veliki, prisutan je monopol, i nama nije više rentabilno da poslujemo sa velikim kompanijama – objašnjava Jakovčević i kaže da bi trebalo više da se razgovara o ovom problemu i da bi država trebalo da utiče i napravi uslove za zdravu konkurenciju:

– Ova situacija se pogoršala u proteklih pet do sedam godina, uslovi trke nisu fer, nemamo dovoljno finansija i ne možemo da se takmičimo sa onima koji su sa te strane odmah u prednosti. Teže dolazimo do kupaca. Naš proizvod je specifičan i on mora da bude u većim marketima, da bismo se mi razvijali.

Kod nas su prozivodi od testenine veoma zastupljeni, a Jakovčević  kaže da se koriste sve više i u krajevima gde ih ranije nije bilo u tolikoj meri, poput južne Srbije.

– Mi sarađujemo sa manjim porodičnim trgovinama, proizvodimo deset tona testenina mesečno. Imamo mogućnost da povećamo kapacitete proizvodnje, želimo da se razvijamo, ali kao što sam rekao, to je trenutno nemoguće. Nismo dovoljno jaki da bismo izašli na regionalno ili neko drugo tržište – objašnjava Jakovčević i dodaje da bi veliki trgovinski lanci trebalo da pruže prostor i za manje, da bi se približili kupcima.

Ova firma je u 2022. godini ostvarila ukupne prihode od 16.420.000 dinara, a ostvarena dobit iznosila je 3.039.000 dinara.

Ukupni prihodi svih firmi iz ove delatnosti u 2022. godini iznosili su 9,2 milijarde dinara (9.213.038.000), a godinu ranije 5.971.946.000 dinara.

Firme koje su najbolje poslovale tokom 2022. godine su Mara doo iz Sombora, sa ostvarenim ukupnim prihodima od 696.454.000 dinara, i dobiti od 103.159.000 dinara. Drugo mesto na listi od 30 najuspešnijih pripalo je firmi Stanić Company iz Aranđelovca, sa ukupnim prihodima od 467.950.000 dinara, i dobiti od 26.948.000.

Izvor: Biznis.rs

Foto: Envato


reklama