Mali trikovi da cveće duže traje

605

Dobili ste cveće na poklon od drage osobe? Želite da što duže sačuvate uspomenu na rođendan, proslavu diplomskog, godišnjicu…? Pratite naše savete, kako bi vaš buket u vazi ostao svež i lep, i kako biste mu produžili vek trajanja. 

Ruže, karanfili i hrizanteme vole dosta vode u vazi, i traže menjanje vode na dnevnom nivou. Ono što im smeta su visoke temperature i ustajao vazduh u prostoriji, pa je preporučljivo preko noći ih izneti na neko svežije mesto. Osim toga, potrebno je svaki dan skraćivati deo stabljike koji pocrni.

Za lale i gerbere dovoljno je vodom napuniti trećinu vaze. Gerberima se voda menja svakog dana, a lalama je dovoljno dolivati svaki dan malo sveže vode. Takođe, lale su jedan od retkih cvetova koji, iako rezan, i dalje raste. Zbog toga bi trebalo skraćivati stabljike da se ne bi prelomile. Ostaće dugo sveže u vazi ako im dodate kašiku štirka.

Mimoze duže traju u mlakoj vodi, i uz prskanje cvetova. Orhideje i kamelije, opet, nipošto ne treba kvasiti po laticama, da ne bi došlo do pojave ružnih mrlja i truleži. Cveće koje ima šuplju stabljiku, poput amarilisa, treba podsecati svakog drugog dana.

Određene namirnice, koje verovatno imate u svom domu, mogu pomoći u održavanju svežine cveća. To su:

Aspirin – Samo dodajte izlomljen aspirin u vodu pre dodavanja cveća. Ne zaboravite da redovno menjate vodu u vazi.

Varikina – Sveže rezano cveće će ostati duže sveže ako dodate 1 / 4 kašičice belila po 1 litru vode. Postoji još jedan popularan recept u kojem se savetuje sipanje 3 kapi izbeljivača i 1 kašičice šećera na 1 litar vode. Uz to što će Vam cveće trajati duže, ovo će takođe sačuvati vodu od zamućivanja i sprečiti rast bakterija.

Bakarni novčići – Dodajte u vodu sitne kovanice i kocku šećera. Bakar iz kovanica će sprečiti rast i razvoj bakterija. Komadić bakarne žice će imati isti učinak.

Šećer – Napravite sopstveni konzervans u kućnoj radinosti. Rastvorite 3 kašike šećera i 2 kašike belog sirćeta u 1l tople vode. Kada stavite cveće u vazu, proverite da li su stabljike cvetova potopljene u vodu 7-10 cm. Šećer hrani biljke, dok sirće inhibira rast bakterija. Bićete iznenađeni koliko dugo cvetni aranžman može ostati svež!

Lak za kosu – Odaljite se od buketa i brzo ga pošpricajte, ali samo sa donje strane lišća i latica. Kao što čuva Vašu frizuru, lak će sačuvati i Vaš buket.

Votka – Nekoliko kapi votke i kašičica šećera će ubiti bakterije i ishraniti buket.

Osim ovoga, postoji još nekoliko smernica koje bi trebalo da ispratite:

  • Otkinete lišće sa drške. Bez listova, cvet će kasnije uvenuti.
  • Stavite cveće u mlaku i odstajalu vodu, nikako u hladnu.
  • Mnogi buketi ostaju dugo lepi, jer u cvećarama koriste tečno đubrivo, što i vi možete primeniti.
  • Stabljike zasecite koso, potopite ih na tren u vrelu vodu pa tek tada stavite u vazu.
  • Buketi cveća ne vole kada su izloženi jakom suncu, vrućini ili promaji.
  • Ne stavljajte cveće blizu voća ili povrća, zbog ispuštanja etilena koji ubrzava dozrevanje.

Foto: Pixabay


reklama