Malinari definisali svoje zahteve

1974

Predsednik udruženja malinara Vilamet Mileta Pilčević, izašao je sa jasno definisanim zahtevima malinara kada je reč o sezoni 2024. Kako Pilčević navodi, proizvođači su se nadali da će otkupna cena biti dogovorena na skupu u Arilju, ali do toga nije došlo, jer je došao samo jedan otkupljivač, koji nije mogao da govori o ceni u ime ostalih. 

„Tražimo sastanak u Ministarstvu poljoprivrede da na vreme saznamo koja će biti cena i da li vredi raditi ili treba da gasimo tu proizvodnju“, rekao je Pilčević.

Dodao je da proizvođači „ne žele više da rade protiv sebe i da prodaju poljoprivrednu mehanizaciju da bi nadomestili gubitak od proizvodnje malina, ali da takođe nije cilj da se oni obogate, a hladnjačari propadnu. Zbog toga je zatraženo od Privredne komore da dostavi izvozne cene malina u poslednjih pet meseci da bi ih uporedili sa otkupnim, pa da se nađe srednje rešenje koje svima odgovora i cena sa kojom mogu da posluju i malinari i otkupljivači.

Ipak, kako Pilčević kaže, ništa ispod 350 dinara po kilogramu nije prihvatljivo, i ispod te cene neće biti berbe.

Još jedan zahtev malinara je upućen resornom ministarstvu, gde se traži da se podsticaji po hektaru maline povećaju sa 18 000 dinara na 70 000 do 100 000 dinara, ili da se podsticaji umesto po površini plaćaju po hektaru ubrane maline.

Naveo je da ne može biti ista subvencija za ratare koji proizvode kukuruz i proizvođače malina, a dotakao se i količine subvencionisanog dizela.

„Proizvođači malina troše mnogo više goriva nego ratari jer maline zahtevaju obradu zemljišta radi suzbijanja trave svakih petnaestak dana, pa im je potrebno, ne 100 litara dizela po hektaru, kako je predviđeno za ovu godinu, već 200-300 litara po hektaru“, rekao je Pilčević.

Izvor: PP Media/GZS/Beta

Foto:

 


reklama