Malinari i ministarka poljoprivrede pokušaće da nađu rešenje za probleme u malinarstvu

498

Članovi Udruženja „Naše voće Srbije“ sastaće se sa ministarskom poljoprivrede Jelenom Tanasković u ponedeljak, 9. oktobra u 11 časova.

Malinari iz Zapadne Srbije, Arilja, Užica, Prijepolja, Ivanjice, Požege, Kosjerića i Bajine Bašte, koji su okupljeni u ovom Udruženju, saopštiće ministarki trenutnu situaciju sa terena, koja je posledica prošlogodišnje sezone. Takođe će joj predati konkretne predloge rešenja sadašnje loše situacije u poslovanju i proizvodnji maline na teritoriji Srbije, koja je vezana ne samo za ekonomiju već i za demografiju.

– Rešenje uvek postoji za malinu i vidimo ga unutar institucija države Srbije. Niko nema opravdanje, ni po zakonu naše Srbije, a ni po kodeksu poslovnog odnosa, da stvara povlašćenu grupaciju u lancu malinarstva od plantaže pa do krajnjeg kupca na tržištu Srbije – kaže u ime članova Udruženja „Naše voće Srbije“ ,Božo Joković.

On izražava nadu da će biti pronađeno rešenje sadašnjih problema u malinarstvu nastalih usled poremecaja na trzistu.

– Sve ostalo nije prihvatljivo. Ako se pronađe prihvatljivo rešenje sledi gašenje velikog dela učesnika u sektoru malinarstva – dodaje Joković.

Na sastanku održanom u Arilju, članovi Udruženja „Naše voće Srbija“ doneli su konačne odluke u kom smeru će dalje delovati.

U Arilju je u toku berba jesenjih sorti maline koje su namenjene za konzumni svež plasman, a malinari se nadaju da će lepo vreme potrajati kako bi završili ovaj posao. Malinari podsećaju da nije badava ta regija u zaštićenom geografskom području i prestonica svetske proizvodnje maline, po kojoj Srbiju prepoznaju na svetskom tržištu.

Izvor: Agroportal

Foto: Envato


reklama