Malinari u petak nastavljaju pregovore o otkupnoj ceni

230

Proizvođači malina u Srbiji nastaviće razgovore u petak, 31. maja, sa vlasnicima hladnjača o otkupnoj ceni tog voća, zaključak je razgovora u kome je učestvovao i ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović.

Vlasnici hladnjača su tražili dodatni rok da odgovore na zahtev proizvođača da minimalna otkupna cena bude oko 400 dinara za kilogram.

Hladnjačari su naveli da se u četvrtak završava sajam u Amsterdamu i da će posle toga znati kolika je potražnja malina i koliko mogu da plate to voće u otkupu.

Predsednik Udruženja proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović rekao je agenciji Beta, posle skoro četvorosatnog sastanka, da otkupljivači nisu pominjali nikakvu cenu.

– Više su kukali koliko im je teško nego proizvođači. Kada svojim ucenjivačkim odnosom prema proizvođačima doprinesu da se potpuno unište voćnjaci malina, moći će da nude i 3.000 dinara za kilogram, ali maline neće biti – rekao je Radović.

Dodao je da će rod ove godine u Srbiji biti upola manji nego prošle godine i da se može očekivati oko 25.000 do 30.000 tona.

Radović je kazao da su otkupljivači prošle godine kupovali maline za najviše 200 dinara po kilogramu, a da je to voće u trgovinama bilo daleko skuplje i da su mnogi proizvođači imali gubitak i počeli da uništavaju ili zanemaruju malinjake.

Ove godine na uništenje roda su, prema njegovim rečima, uticale i vremenske neprilike, najpre mraz, a zatim i grad.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović


reklama