Malinari u Unsko-sanskom kantonu mogu da budu zadovoljni ove godine

370

Za proizvođače malina na području Unsko-sanskog kantona ova godina bila je mnogo bolja u odnosu na prethodne, a to se pre svega odnosi na otkupnu cenu za ovu kulturu, koja je iznosila od 4 do 6 KM po kilogramu.

Prema rečima Emira Mahmutovića, predsednika Udruženja proizvođača jagodičastog voća USK, prinosi maline su manji nego prošle godine, ali sasvim zadovoljavajući.

– Ono što nas najviše raduje jeste otkupna cena, koja je mnogo povoljnija nego u prethodnom periodu. Rod je dobar, plodovi su krupni i malinarstvo doživljava revitalizaciju u odnosu na protekle godine – kaže Mahmutović.

Prema njegovim rečima, u ranijem periodu zbog niskih cena i problema s otkupom, najveći deo poljoprivrednika je odustao od ove kulture.

– Prema našim podacima, više od polovine proizvođača uništilo je zasade i preorijentisalo se na neke druge kulture. Nije bilo ni odgovarajuće podrške kantonalnih vlasti kada se radi o podsticajima, tako da je vladala destimulirajuća atmosfera. Sada se sve to promenilo i malinari su došli na svoje – dodaje Mahmutović za “Nezavisne”.

O tome da se stanje u malinarstvu popravlja u odnosu na protekli period, potvrđuje i Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede u Vladi USK.

– Stanje je nešto bolje, ali ni blizu onoga od pre pet ili šest godina, jer su se površine pod malinama bukvalno prepolovile. Nadamo se da će ova godina biti prekretnica i da će se, ako ne revitalizirati, bar zaustaviti pad u ovoj poljoprivrednoj delatnosti – kaže Kulenović.

On je dodao kako je donesen program podsticaja u malinarstvu i da su za sve proizvođače planirali podsticaje od 55 feninga po kilogramu proizvedene maline, kako bi ih i na taj način stimulisali.

Na području ovog kantona pre nekoliko godina, za vreme ekspanzije ove kulture, bilo je više od dvadeset hektara pod malinama, a sada je ta brojka prepolovljena.

Ipak, kako kaže Kulenović, s obzirom na trenutne okolnosti, “crveno zlato” ponovo počinje da dobija na ceni.

Izvor: Nezavisne

Foto: Pexels


reklama