Maline, ali i šljive, donele zaradu voćarima u BiH

193

Proizvođači malina i šljiva u BiH sa velikim ohrabrenjem ulaze u novu sezonu jer se 2020. godine na trpezama u inostranstvu tražio kilogram više tog voća pa su prodali sve što su proizveli. A na ruku im je išla i bolja otkupna cena.

To potvrđuju i podaci Spoljnotrgovinske komore BiH prema kojima je sektor voća i prerađevina voća za devet meseci prošle godine ostvario izvoz od 88,9 miliona KM, što je za 4,8 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine. Takođe, izvoz smrznutih malina dominirao je u odnosu na druge voćne kulture.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, izvoz malina od januara do kraja septembra prošle godine bio je „težak” 45,81 milion KM, što je za 6,5 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine.

Količinski izvoz smrznutih malina je manji u odnosu na posmatrani period godinu ranije. Što sugeriše rast izvozne cene smrznutih malina, a to je veoma pozitivno i ohrabrujuće za proizvođače u BiH. Iz Komore dodaju da skoro polovina izvoza smrznutih malina ide za Srbiju, dok se ostatak izvozi za Nemačku, Švedsku, Francusku i druge zemlje zapadne Evrope.

Dobra sezona je i iza proizvođača šljiva koji su plasman povećali za 130 odsto, te su za devet meseci lani izvezene šljive u vrednosti većoj od devet miliona KM.

Predsednik Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića „Vilamet” Ljubiša Alempić rekao je za „Glas Srpske” da je otkupna cena malina lani bila oko 3,5 KM, kao i da su time i rezultati bolji.

– Takva otkupna cena je ohrabrenje za povećanje proizvodnje i proširenje zasada. Ali, potrebno je neko vreme da se povećaju i otkupne količine. Nakon pet ili šest loših godina, kada su zbog niske cene mnogi uništili zasade, lani je konačno bilo i zarade. Opstali su uglavnom oni koji su u okviru svog domaćinstva mogli da završe sve radove u malinjacima – rekao je Alempić, koji kupine i maline uzgaja na oko dva hektara, i ističe da su zasadi sada pod snegom te da sledi priprema za novu sezonu.

Darko Milošević iz Ugljevika rekao je da se na zapadnom tržištu lani tražio kilogram više šljiva iz Srpske i BiH, jer su mrazevi u većem delu Evrope uništili rod.

– To je bila dobra prilika da mi svoje voće plasiramo na evropsko tržište. Dobit koju smo ostvarili kompenzirala je gubitke iz nekih ranijih godina. Najvažnije je da je voće otišlo u inostranstvo, jer je domaće tržište malo za bilo kakvu zaradu – rekao je Milošević, dodavši da šljive uzgaja na više od četiri hektara.

Bez obzira na dobre rezultate, napominje da nema opuštanja jer svaka godina nosi nove izazove.

– Najvažnije je da ima potražnje za našim šljivama, onda se možemo nadati i zaradi.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH od januara do kraja septembra prošle godine na domaće tržište stiglo je voće u vrednosti 138,4 miliona KM, što je za 5,5 odsto više nego u istom periodu 2019. godine. U uvozu je dominiralo južno voće, pre svega agrumi i banane.

Izvor: agroportal.ba

Foto: Free Images, Pixabay


reklama