Malinina buba

225

Byturus tomentosus je opasna štetočina maline koja napada cvet, cvetne pupoljke i plod.

Plodovi na kojima se hrani larva malinine bube su sitniji i počinju da se suše, a to se isto dešava i sa cvetovima kojima se hrane odrasli insekti. U proleće se odrasli insekti hrane na cvetovima višanja i trešanja, pre nego počne da cveta malina.

Malinina buba je insekt koji ima izduženo i ovalno telo. Dužina odraslog insekta je obično oko 4 mm, tamne je boje, ali je telo pokriveno finim dlačicama smeđe boje. Larve kad izađu iz jaja su bele boje, ali ubrzo postaju smeđe boje. Larve na kraju svog razvoja budu dugačke oko 6 mm, mada može narasti i do 8 mm. Glava se na larvi može dobro uočiti, a u kasnijoj fazi se na njoj razvijaju i dlačice.

Malinina buba zimu provodi kao odrastao insekt koji se ukopa u zemlju i to na dubine oko 20 cm. Štetočina se aktivira u proleće sa dolaskom toplijeg vremena (15°C), obično u toku aprila. U proleće odrastao insekt (imago) kreće da se hrani prvo na cvetovima višnje i trešnje, da bi posle toga prešao na ishranu pupoljcima i cvetovima nekih biljaka iz roda ruža. Sredinom maja, pošto su obavile dopunsku ishranju i dostigle polnu zrelost, malinine bube počinju da se sparuju i ženke polažu jaja. Ženke polažu jaja na pupoljcima bušeći rupu ili na cvetovima koji su tek otvoreni, između prašnika i tučka.

Larve, kada izađu iz jaja, hrane se plodom maline ili krunicom cveta ako nema ploda. Ukoliko su jaja malinine bube položena u pupoljak, dešava se da se cvet koji se nakon toga razvija osuši i otpadne. Posle nekog vremena, kad se dovoljno razviju, larve padaju na zemlju blizu biljke i ukopavaju se u zemlju i tu se učaure (faza lutke koja se razvija u kokonu). U toj fazi provedu oko tri nedelje, posle čega se pretvaraju u odraslog insekta. Malinina buba ima jednu generaciju godišnje.

Suzbijanje malinine bube

Zimi se preporučuje obrada zemljišta u malinjaku, jer se na taj način uništava deo insekata koji su se ukopali u zemlju radi prezimljavanja. U proleće je potrebno pratiti stanje na malinjaku, gledati kakva je brojnost malinine bube pomoću feromonskih klopki. Suzbijanje hemijskim sredstvima se obično vrši u periodu od početka dopunske ishrane pa sve do pred početak otvaranja cvetova.

Izvor: dipl. inž. Tamara Mihailović, PSSS Mladenovac

Foto: Free Images


reklama