Manji rod i veće cene voća

75

Voće polako pristiže na pijace i u velike trgovinske lance, ali ono što pada u oči jesu cene koje , čini se, nikad nisu bile toliko visoke. Za kilogram trešanja i kajsija traži se čak i 400 dinara. Još nema bresaka i šljiva, ali jagode koje su na izmaku ne mogu se kupiti ispod 200 dinara.

Skupo voće ne znači da ga nećemo imati. Biće ga i za jelo i za preradu, a i za izvoz. Razlog zašto ga sada plaćamo skuplje nego ranijih godina jesu niske temperature u martu i aprilu, mrazevi i loši uslovi za oprašivanje, što je voćare navelo da znatno podignu cene ranih sorti. Ostaje nada da će, kako voće bude dospevalo, i njegove cene biti niže.

Stručnjak za voćarstvo prof. dr Zoran Keserović iz Novog Sada kaže da ćemo ove godine imati manje voća za pet do osam odsto u odnosu na lane, ali da će ova sezoni biti jedna od četiri najbolje u protekle dve decenije.

– Voća ćemo imati oko 1,5 miliona tona, a lane smo ga imali 1,59 miliona tona. Od izvoza smo prošle godine dobili oko 600 miliona dolara, a ove godine predviđanja su da ćemo ga prodati na inotržištu između pola milijarde dolara i 600 miliona dolara – kaže za „Dnevnik” prof. dr Keserović.

Po njegovim rečima, najviše su izmrzle kruške, zatim breskve , višnje i šljive, pa ćemo ih imati manje nego prošlog leta od 15 do 30 odsto, a kajsija koje su, takođe, izmrzle imaćemo više nego lane.

Jabuke nisu izmrze i imaćemo ih više od pet do 10 odsto nego lane .Prošle godine smo od izvoza jabuka dobili od 110 do 115 miliona dolara, a prodali smo stranim tržištima oko 500.000 tona.

Plantaže jabuka su se u proteklim godinama najviše podizale, pa domaćim proizvođačima prof. dr Keserović savetuje da, ako žele da nastave tu proizvodnju, moraju da primenjuju najnovije tehnologije, podižu kvalitet do vrhunskog nivoa i da traže nova tržišta. Treba i da menjaju i sortiment i okrenu se ranim i kasnijim sotrama.

– Ruskom tržištu nisu više interesatne naše jabuke kao ranijih godina. Sada su se tamo pojavile jabuke iz Irana i pomrsile računicu ovdašnjim voćarima, pa treba tražiti druge kupce – naglasio je prof. dr Keserović i dodao:

– Proizvođači jabuka više ne bi trebalo da dugo drže jabuke u hladnjačama u iščekivanju više cene. Mnogo jabuka je ove godine ostalo neprodato baš zbog toga što se čekala bolja cena, a za kilogram jabuka ove godine nije se moglo dobiti više od 35 do 40 evro centa.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay


reklama