Maratonska šuma bogatija za 36 novih stabala

23

U susret 36. Beogradskom maratonu, u Maratonskoj šumi u Parku prijateljstva na Ušću zasađeno je 36 novih sadnica koje su donirali Sekretarijat za zaštitu životne sredine i JKP „Zelenilo – Beograd”. Sadnji su prisustvovali sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, izvršna direktorka „Zelenila – Beograd” Nataša Šišaković i Darko Habuš u ime „Beogradskog maratona”.

Projekat „Maratonska šuma” nastao je sa idejom da se podigne svest učesnika maratona i šire javnosti o značaju zaštite i unapređenja životne sredine. Maratonska šuma je takođe i rezultat veoma uspešne dugogodišnje saradnje sa Gradom Beogradom, kao najvećim partnerom „Beogradskog maratona”.

Sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević je istakla uverenje da će Grad Beograd i „Beogradski maraton” nastaviti ovu tradiciju i u godinama koje dolaze, te da će Beograđani imati jednu sasvim novu šumu za uživanje.

– Prošle godine je započeta ideja stvaranja Maratonske šume. Posle godinu dana nalazimo se ponovo na istom mestu gde povećavamo broj sadnica za 36. godišnjicu Beogradskog maratona. Simbolično, ove godine obnavljamo šumu sa još 36 sadnica. Očekujemo da ćemo nastaviti tradiciju i u godinama koje dolaze pa ćemo tako za deset godina imati novih 46, zatim 47… i nastaće Maratonska šuma. U toj šumi nećemo uživati samo mi koji smo učestvovali u njenom nastajanju, već i ono što je najbitnije, uživaće i naši sugrađani i provoditi dane sa svojom porodicom. Naravno, da bi ona opstala nije odgovornost samo u rukama Grada Beograda, Sekretarijata za zaštitu životne sredine i javnog komunalnog preduzeća, već je odgovornost svih nas koji ćemo ovde prolaziti i gledati kako ona raste. Da bismo mogli da uživamo, moramo svi da učestvujemo u tome i tako pokažemo da smo odgovorni i da volimo svoju životnu sredinu – istakla je sekretarka Ivana Vilotijević.

Zahvalivši na donaciji, direktor „Beogradskog maratona” Darko Habuš ukazao je na odgovorno društveno poslovanje i ponašanje koji su deo poslovne politike „Beogradskog maratona”. On je istakao da Beogradski maraton pokreće sve teme od značaja, kako za trkačku zajednicu tako i za društvo uopšte.

– Jedna od tema svakako je i zagađenje vazduha kao realan izazov sa kojim se suočavaju veliki gradovi, a koje ima značajan uticaj na sve ljude koji se bave trčanjem i fizičkom aktivnošću na otvorenom. Upravo je jedan od načina kako se borimo sa ovim izazovom povećanje broja i kvaliteta zelenih površina u našem gradu i zato smo pokrenuli inicijativu sadnje Maratonske šume, koja će svake godine biti bogatija za nove sadnice. Moramo biti okrenuti razmišljanju koje je orijentisano na potrebe budućih generacija i okoline koju im ostavljamo – zaključio je direktor „Beogradskog maratona”.

Foto: Grad Beograd


reklama