Martinović postigao dogovor sa malinarima i hladnjačarima – otkupna cena maline 250 dinara

1660

Početna cena otkupa maline biće 250 dinara po kilogramu, a razmer dobiti proizvođača i hladnjačara biće u odnosu 60 prema 40 odsto od prosečne izvozne cene u korist proizvođača, usaglašeno je na sastanku ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića sa malinarima i hladnjačarima.

Martinović je održao sastanak sa predstavnicima asocijacija udruženja malinara i hladnjačara i kako je saopšteno iz ministarstva, konačno je postignut dogovor.

Osim dogovora oko otkupne cene, država će proces otkupa maline pratiti dvosmerno i ukoliko bude bilo neophodno, a u cilju da nijedna strana ne bude oštećena, intervenisaće u skladu sa zakonom.

U vezi sa postignutim dogovorom biće potpisan i sporazum, saopštilo je ministarstvo.

Martinović je ovom prilikom još jednom istakao da samo zajedno, odnosno sinergijom poljoprivrednika i državnih organa, može da se odgovori na izazove veoma zahtevnog svetskog i evropskog tržišta hrane, u konkretnom slučaju maline.

On je istakao da bi bilo celishodno da se napravi sistem u kome će i mali i veliki proizvođači sihronizovano funkcionisati.

Prethodni sastanak, koji je održan u ponedeljak, u ministarstvu su ocenili kao najkonstruktivniji do sada.

Sastanku je prisustvovala državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Livija Pavićević, državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović, pomoćnik ministra unutrašnje i spoljne trgovine Žarko Malinović, pomoćnici ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević i Nenad Katanić, kao i predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marjan Rističević.

Osim predstavnika ministarstava sastanku su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Srbije, Republičkog zavoda za statistiku i predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.

Foto: MPŠV/Sofija Stanković


reklama