Med kao dečja hrana

12
Honey When: 23 Nov 2012

Uopšteno govoreći, med je za decu idealna osnovna i lekovita hrana, a s obzirom na to da je lako probavljiv i sladak, malo je klinaca koji ga ne prihvataju.

Najbolje je davati ga ujutro, a to se može činiti na razne načine – mazanjem na hleb u kombinaciji sa maslacem, čime se dečijem organizmu daje pravi melem za razvoj, a veoma su korisni i razni napici zaslađeni medom.

Postoje i drugi načini konzumacije meda. Tako dr Marta Černeljc, dečiji lekar iz Maribora, preporučuje kašu od jabuka i meda.

– Kaša od jabuka kojoj smo dodavali pčelinji med bila je takva da je u svom sastavu imala isceđene i osušene aromatične jabuke, a kasnije joj je dodavan pčelinji med. Mislim da je dovoljno ako kažem da su sve analize do danas pokazale da nije bilo nikakvih poremećaja u varenju kad su deca hranjena ovakvom kašom – tvrdi doktorka Černeljc.

Brojna istraživanja pokazala su da deca koja su konzumirala med, imala brži napredak u razvoju, težini i visini u odnosu na decu koja nisu jela med. Dnevna doza zavisi od uzrasta i težine deteta. Preporučuje se jedan do dva grama meda po kilogramu telesne težine u tri ili više obroka. S obzirom da popravlja krvnu sliku, preporučuje se tamniji med, koji je bogatiji mineralima. Međutim, za decu kod koje je cilj da se poboljša varenje, preporučuje se svetli med.


reklama