Memorandum o razumevanju – bolji uslovi za srpske vinare na kineskom tržištu

35

Ministar trgovine Tomislav Momirović prisustvovao je potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Udruženja proizvođača aromatizovanih vina sa geografskom oznakom „Bermet“ iz Sremskih Karlovaca, Asocijacije kineskih privrednika u Republici Srbiji i preduzeća „Aronija Vita“ iz Lazarevca i tom prilikom rekao da će srpski vinogradari na kineskom tržištu imati daleko bolje uslove od ostalih.

„Kada stupi na pravnu snagu ovaj sporazum 1. jula, on će u roku od pet godina omogućiti da carine potpuno nestanu. One će se svake godine smanjivati za 20 odsto i na kraju će biti ukinute, što je sjajna stvar. To je ujedno i velika prilika koju treba da sagledaju svi proizvođači vina u našoj državi. Uveren sam da je to samo prvi korak ka plasmanu naših vina u mnogo većem obimu sa mnogo boljih početnih položaja“, rekao je Momirović.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

„Ovo je dokaz da kada radimo zajedno, nijedan cilj nije nedostižan. Ovo je rezultat godina dobrog odnosa Srbije i Kine, ali i rada. Godinama smo sanjali da dostignemo taj kvalitet da smo spremni za takmičenje na najvećem tržištu. Upravo Pokrajinska vlada preko više sekretarijata pomaže razvoj vinogradarstva“, kazao je Ivanišević.

Prema rečima proizvođača vina Dražena Đurđića, Memorandum definiše da će u Sremskim Karlovcima biti otvorena i regionalna vinoteka.

„Od sada više na kineskom tržištu neće biti dva ili tri naša proizvođača, nego svi članovi našeg udruženja, njih više od 30. Tu ćemo zadovoljiti osnovne tržišne ekonomske principe – kontinuitet, kvalitet i kontinuitet. Imaćemo značajno veću ponudu, ako smo izvozili tri palete, sada ćemo izvoziti tri stotine paleta“, rekao je Đurđić.

Memorandum je potpisan u četiri primerka s ciljem unapređenja izvoza domaćih vina na tržište Narodne Republike Kine. Memorandum je potpisala i kompanija „Ningbo Xiangmiao technology Co.ltd“ iz grada Ningbo.

A/P: Tanjug


reklama