Milosavljević: „Hlorpirifos pronađen u breskvama je korišćen uprkos zabrani“

78

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Nebojša Milosavljević je rekao, povodom slučaja da je hlorpirifos pronađen u breskvama koje je trebalo da budu izvezene u Hrvatsku, da je taj preparat zabranjen 2021. godine, kao i da se neko osmelio i koristio ga uprkos zabrani.

– Hlorpirifos je zabranjen 2021. godine uz mogućnost korišćenja sledećih 17 meseci. On je krajem prošle godine i definitivno zabranjen za primenu. Verovatno je ostalo starih zaliha, pa se neko osmelio i koristio nešto što nije smeo – izjavio je Milosavljević za Tanjug.

On je naveo da inspekcija na terenu istražuje na koji način je proizvođač došao do preparata.

– Ono što je takođe važno je da i proizvođač i izvoznik snose odgovornost za izvoz hrane – istakao je Milosavljević i dodao da se nastavljaju dalje kontrole kako bi se sprečile slične situacije u budućnosti.

Prema njegovim rečima, poljoprivredni proizvođači moraju da znaju koje su njihove obaveze prilikom korišćenja preparata.

– Proizvođači znaju šta su zahtevi pojedinih tržišta, tako moraju prema tome da se odnose i kada govorimo o proizvođaču i kada govorimo o izvoznicima – ukazao je on.

Na pitanje koliko su česte sporne pošiljke iz Srbije koje budu vraćene, Milosavljević je naveo da je prošle godine izvezeno oko 270.000 tona voća i povrća, kao i da je 20.000 pošiljaka otišlo u 63 zemlje, od čega su samo tri vraćene zbog ostatka pesticida.

Dodao je da je ove godine vraćena samo jedna pošiljka.

– Ovo govori o ozbiljnosti i spremnosti proizvođača da prihvati ono što su saveti struke. Sve ono što je zakonom propisano i sve ono što je potrebno da bi proizvod koji oni proizvode bio bezbedan. Sa druge strane govori da smo mi kao nadležno ministarstvo i ceo sistem dobro organizovani – objasnio je Milosavljević.

Istakao je da ministarstvo radi na terenu na dnevnom nivou prema godišnjim planovima i uzima uzorke kod proizvođača, ali i u veleprodaji i maloprodaji.

– Sve ovo se radi na osnovu procene rizika koju svake godine radimo na osnovu pređašnjih podataka trogodišnjeg ispitivanja, istraživanja tržišta i onoga što se dešava kod nas i u okruženju. Jednako tako radimo kontrolu na granici. Analiza rizika je nešto što smo usvojili 2016. godine i primenjujemo je unazad toliko godina i nismo imali većih problema – kazao je Milosavljević.

On je naveo da ovaj slučaj nije neuobičajen, kao i da će cela pošiljka biti uništena.

– Ova pošiljka će svakako biti uništena, bez dileme. Oni koji su je stavili u promet biće kažnjeni, ali tu je i upozorenje za sve druge proizvođače da razmišljaju dobro kada primenjuju sredstva zaštite bilja, ma koliko bili loši vremenski uslovi, neka poslušaju reč stručnjaka – ukazao je Milosavljević.

Sagovornik Tanjuga je istakao da Ministarstvo poljoprivrede ima 110 ljudi koji daju savete za korišćenje preparata za prskanje.

– To je čitav niz stručnjaka koji radi u apotekama. Oni mogu da pomognu davajući odgovarajuće savete i preporuke kako da proizvođači zaštite svoj proizvod, da dobiju odgovarajući kvalitet – rekao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, negde oko 200.000 proizvođača treba da prođe kroz sistem obuke za primenu preparata za zaštitu bilja.

– Pripremili smo taj pravilnik. On je pred usvajanjem. Angažovaćemo sve što možemo i obrazovne institucije i naše stručne poljoprivredne službe koje bi direktno na terenu radile obuku, da što brže i što u kraćem roku završimo taj proces – rekao je Milosavljević.

Dodao je da će svako ko završi obuku dobiti sertifikat na osnovu koga će moći da kupi sredstvo za zaštitu bilja.

Milosavljević je naveo da će se uvesti aplikativni sistem koji će povezivati apoteke i pružati informacije o tome koliki je promet sredstava za zaštitu bilja, koja sredstva se najviše prodaju na kom terenu i u kom regionu.

Foto: Envato, Freepik


reklama