Ministar Nedimović najavio povraćaj 50% sredstava za nabavku poljoprivredne mehanizacije

508

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je prilikom obilaska Dupljaje, sela u opštini Bela Crkva, da je prva mera pomoći poljoprivrednicima u Srbiji za nabavku poljoprivredne mehanizacije, u vidu povraćaja 50 odsto sredstava, planirana od 15. decembra.

Ministar je posetio gazdinstvo porodice Stojadinov u Dupljaji i tom prilikom razgovarao sa meštanima o aktuelnim problemima sa kojima se suočavaju u vezi sa vlasništvom pašnjaka i zemljišta.

Ovom prilikom poručio je meštanima da će ministarstvo putem Uprave za poljoprivredno zemljište razmotriti probleme stanovnika ovog sela, te najavio da će lokalna samouprava ubrzo dobiti odgovore na sve goruće teme.

Istakao je da su u planu mere kojima će se pomoći poljoprivrednom sektoru u Srbiji i dodao da je budžet kojim se raspolaže za narednu godinu veći za 18 odsto u odnosu na 2021.

– Prva mera koja je namenjena poljoprivrednim proizvođačima je nabavka mehanizacije i biće od 15. decembra, gde je 50 odsto povraćaj za mehanizaciju, a onda će da se nižu mere koje imamo na raspolaganju na osnovu Zakona o poljoprivredi Srbije – kazao je Nedimović.

On je najavio da će od utorka u skupštini biti na razmatranju novine u Zakonu o poljoprivredi, a tiču se elektronske prijave za subvencije preko novog portala eAgrar.

Objasnio je da će preko ovog portala svaki poljoprivrednik moći da kontroliše svoj predmet u bilo koje vreme.

Takođe, istakao je da će se novim digitalnim sistemom smanjiti svaki oblik korupcije i proizvoljnosti službenika, kao i da će svi podaci biti transparentni.

Prema rečima lokalnih ratara i stočara sa kojima je ministar razgovarao, najveći problem se javlja sa pašnjacima koji se izdaju pod zakup i na kojima se nalaze nelegalni objekti u kojima meštani žive.

– Lokalna samouprava je prodala naš pašnjak i mi smo ostali na tome da nemamo gde. Imamo tamo stogodišnjih salaša, koji su zidani na “divlje” pre mnogo vremena. Međutim, pojavio se čovek koji je kupio i mi to sada treba da napustimo – kazao je jedan od meštana Dupljaje.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić osvrnuo se na subvencije koje država nudi poljoprivrednicima i istakao da je budžet koji Sekretarijat planira za narednu veći za milijardu dinara u odnosu na tekuću.

Naveo je da se poljoprivredni proizvođači Dupljaje posebno interesuju za Konkurs za priključnu mehanizaciju i Konkurs za ulaganje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

– Za one koje se bave stočarstvom biće konkurs za Opremanje stočarskih farmi za koje je naredne godine planirano da se iz budžeta izdvoji 110 miliona dinara, od čega će maksimalni iznos po pojedinačnoj prijavi iznositi 2 miliona dinara – najavio je Božić.

Predsednica opštine Bela Crkva se osvrnula na problem koji građani imaju sa pašnjacima i objasnila da objekti koji se na njima nalaze nisu legalizovani, jer u vreme kada su građeni nije postojao sistem građevinskih dozvola.

Istakla je da na pašnjake do sada nije izlazila inspekcija i nije bilo nikakvih provera i izrazila nadu da će svi problemi uskoro biti rešeni.

Foto: Freepik, Pexels


reklama