Ministar Nedimović obišao nevremenom pogođena područja rumske opštine

31

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić obišli su nevremenom pogođene atare u Donjim Petrovcima, Putincima i Klenku. Oni su tom prilikom razgovarali i sa poljoprivrednicima kojima su obećali pomoć pri naplati osiguranja, ali i materijalnu pomoć onima koji nisu osigurali useve, a koji će imati problema prilikom obnove proizvodnje.

– Kombinacija protivgradne automatske zaštite, plus osiguranje je jedina prava zaštita – ocenio je ministar Nedimović i napomenuo da je dve petine teritorije Srbije proteklih dana pogodilo veliko nevreme, te da je samo u jednom danu ispaljeno više protivgradnih raketa, nego što se u nekim godinama ispali za šest meseci.

– Lako je otići među ljude kada je, na primer, ovih dana u Prnjavoru cena maline 350 dinara, tada može svako da ode. Ja mislim da je mnogo važnije ići među ljude kada se ovako nešto desi, kada njima treba i reč i podrška materijalna, da pomognemo svim onima koji su eventualno pretrpeli štetu. Mi smo juče za 4 sata sa 212 automatizovanih protivgradnih stanica ispalili 963 rakete. Rumu je sa oko 90 raketa branio radarski centar „Valjevo“ i Radarski centar „Fruška gora“ unakrsnom paljbom nad atarom Klenak, Petrovaca i Putinaca. To je u stvari, da vam pravo kažem, ono što smo i očekivali i klimatske promene će se dešavati i zato smo i gradili te automatske protivgradne stanice. To treba nas da čuva u godinama koje idu, jer ovakve nepogode mogu se očekivati i u budućnosti – izjavio je ministar Nedimović i ponovio da je od presudnog značaja osiguranje useva.

– Što se tiče atara Putinaca, Donjih Petrovaca, što se tiče Klenka, tu ćemo pomoći kada lokalna samouprava tačno utvrdi koliki je obim štete. Pomoći ćemo tim ljudima i u pogledu naplate osiguranja, tražićemo da osiguravajuće kuće odmah izađu na teren da ne prolaze dani. Nekad se posledice ne vide spolja već unutar ploda. Evo pšenica, sve je uredu kada vidite, a kada razgrnete vidite da je zrno na podu i ono nema kud više. Pomoći ćemo i ljudima koji nisu osigurali useve, a koji budu imali problema sa obnavljanjem svoje proizvodnje. Neće država stajati sa strane, već će se aktivno uključiti u ovaj posao. Samo ja molim opet još jednom ljude, molim vas osigurajte se – naglasio je Nedimović podsetivši da država daje uglavnom 70 ili 50 odsto povrat za osiguranje u zavisnosti od okruga koliko je izložen gradu.

Isti stav izneo je i predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić, zahvalivši se ministru Nedimoviću na poseti.

– Država daje subvencije, mi u lokalnoj samoupravi dajemo dodatne subvencije za osiguranje čak i za one koji nisu registrovani kao poljoprivredna gazdinstva. Osiguranje je jedini put da se mirnije spava. Pogodilo nas je nezapamćeno nevreme u ranim jutarnjim satima na teritoriji mesne zajednice Klenak, a zatim se u toku prepodneva proširilo i na druge mesne zajednice na teritoriji opštine Ruma. Ni najstariji stanovnici se ne sećaju da padnu tolike količine leda. Hteo bih da se zahvalim ministru koji je još juče u toku nevremena zvao pitao i nudio pomoć, razmatrao na koji način da izađe ljudima u susret i zato smo danas obišli sve pogođene atare – kazao je predsednik Mančić.

– Mislim da smo na pravi način odgovorili, sve protivgradne stanice su dejstvovale, ali jednostavno ta količina padavina i leda nam je pokazala da je to nešto što se ne dešava svake godine i veliki nauk je da moramo da osiguramo svoje useve, nikog drugog nema ko može da na pravi način pomogne, da plati štetu, osim osiguravajućih kuća – ponovio je Mančić.

Jakom gradu u Donjim Petrovcima bilo je izloženo negde oko 1.900 hektara, a oko 500 u samom Klenku. Najveća šteta je načinjena na soji, pšenici, lubenicama, voću i kukuruzu, za koga još ima nade da će se oporaviti.

Poljoprivrednici su se zahvalili ministru Nedimoviću i predsedniku Mančiću na poseti uz konstataciju da je prvi put da posle nekog nevremena ministar dođe na lice mesta da, kako su rekli, podeli muku sa poljoprivrednicima.

– Ovo je prvi put da je posle nekog grada ili nekog nevremena ministar došao lično da nas poseti i hvala mu na tome. Dao nam je podršku i posavetovao šta dalje da radimo, kome da se obratimo. Ni ja, ni najstariji meštani ne pamte da je ovoliko padao led, desi se po pet minuta, ali 45 minuta da sipa i da ne prestaje, toga nikad nije bilo – tvrdi poljoprivrednik iz Putinaca Milan Makarić, kojem je gradom pogođen veći deo zasada kukuruza, soje, pšenice i pasulja, od čega je najveća šteta pričinjena na pšenici i soji.

Poljoprivrednik Goran Čvorkov i predsednik Saveta mesne zajednice Donji Petrovci ističe da većina od 1.992 hektara pogođenog petrovačkog atara nije osigurana.

– Ceo petrovački atar je zahvatio grad. Negde je manje bilo, a negde je više bilo štete, uglavnom šteta je pričinjena u rasponu od 20, 30 do 100%. Zahvaljujemo se ovom prilikom ministru Nedimoviću i predsedniku Mančiću što su došli, da nam malo ublaže ovu našu muku, da izađu na teren da vide. Oni nama ljudi ne mogu pomoći mnogo, ali da vide šta je i kako je. Pšenica je najviše stradala, stradala je soja, suncokret i bostan, pa najverovatnije da se neće povratiti. Kukuruz će se povratiti, sad kakav će biti prinos tog kukuruza, videćemo – zaključuje Čvorkov.

U Klenku su najviše pogođene parcele sa voćem, sa bostanom i pšenicom, kaže Radoslav Vitomirović, poljoprivrednik iz ovog sela.

– Juče u ranim jutarnjim satima oko pola 6, u roku od 40 minuta, na našu teritoriju je palo oko 50 litara kiše po metru kvadratnom i sa tom kišom, iako su dejstvovale protivgradne rakete, pala je ogromna količina leda koji je napravio veliku štetu na poljoprivrednim usevima. Velika količina padavina je izazvala potapanje bostana, a grad je izazvao takvu štetu svi plodovi su oštećeni, sa po 50-tak oštećenja na jednom plodu. Znači prvo i drugo kolo lubenica je potpuno izgubljeno, i tu je najveća štete, jer je najveći rod i najveća cena, ali videćemo šta se iščupati može – napomenuo je Vitomirović.

Foto: Opština Ruma


reklama