Ministar poljoprivrede posetio Istraživačko-razvojni centar kompanije „Sunoko“

15

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović posetio je prvi privatni centar za istraživanje agrara u Srbiji.

Domaćini skupa bili su potpredsednik „MK Group“ Aleksandar Kostić, direktor IRC dr Nenad Trkulja i direktor kompanije „Sunoko“ Slobodan Košutić.

Ministar Nedimović je ovom prilikom rekao da istraživački centri doprinose unapređenju ukupne proizvodnje i konkurentnosti poljoprivrede Srbije.

– Primena savremenih naučnih dostignuća i iskustava nema alternativu, imajući u vidu da Srbija ima ogroman potencijal kojim treba da unapredi sve vidove proizvodnje, od njive do trpeze. Očigledno je da mi moramo ulagati u ovakve institucije, bilo da je reč o privatnom ili javnom sektoru – naglasio je Nedimović.

Tokom posete razmenjena su mišljenja o najnovijim trendovima, preporukama i problemima u oblasti proizvodnje šećerne repe.

– Zadovoljstvo nam je što smo ugostili ministra Nedimovića, koji razume značaj Istraživačkog centra u oblasti optimalne tehnologije proizvodnje šećerne repe, što nam daje dodatni vetar u leđa za naredne projekte. Centar će, kao i do sada, nastavljati da radi na još boljem kvalitetu finalnog proizvoda, što je od izuzetnog značaja za proizvodnju bezbedne hrane, ali i za celokupnu domaću prehrambenu industriju – rekao je tim povodom dr Nenad Trkulja, direktor Istraživačko-razvojnog centra „Sunoko“.

Kompanija „Sunoko“ uložila je million evra u istraživačko razvojni centar, koji je otvoren u decembru prošle godine, sa ciljem da identifikuje potencijalne probleme u proizvodnji šećerne repe i adekvatno odgovori svim potrebama. Do sada je urađeno više hiljada analiza.

„Sunoko“ Istraživački centar organizuje i stručna predavanja za sve proizvođače šećerne repe u Srbiji, konstantno deleći znanja i iskustva za efikasniju proizvodnju ove kulture, u skladu sa najnovijim naučnim istraživanjima i smernicama dobre poljoprivredne prakse, navodi se u saopštenju.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede


reklama