Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH predložio prelevmane na uvoz mesa

24

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac uputio je Savetu ministara Bosne i Hercegovine zahtev za razmatranje odluke o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svežeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU.

– U predloženoj odluci o posebnim zaštitnim merama na uvoz određenih proizvoda poreklom iz zemalja članica EU definisano je da uvoz svežeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU podleže plaćanju pune carinske stope propisane važećom Carinskom tarifom BiH – saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

U ovom predlogu je navedeno da će se ova odluka primenjivati 200 dana od dana stupanja na snagu.

Košarac je pozvao članove Saveta ministara da podrže predloženu odluku, uz poruku da će lično glasati za njeno usvajanje, s ciljem zaštite domaće proizvodnje.

On je napomenuo da je ova odluka upućena Savetu ministara na osnovu zahteva Vlade Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Vlada RS prošle sedmice je, na predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, usvojila Informaciju o stanju u proizvodnji i plasmanu junećeg i svinjskog mesa u RS, te Savetu ministara predložila uvođenje zaštitnih mera na uvoz svežeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa.

– Na osnovu ovih zahteva i u skladu sa postojećim procedurama, pripremili smo odluku o posebnim zaštitnim merama, odnosno uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svežeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU, koju smo uputili Savetu ministara na razmatranje – istakao je Košarac, dodajući da je zaštita domaće proizvodnje primarna politika Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Saveta ministara BiH.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Free Images


reklama