Ministarka Tanasković izašla sa proizvođačkom cenom maline za ovu godinu

2742

Na Kopaonik biznis forumu Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je govorila o položaju malinara u Srbiji, i iznela detaljnu računicu za ovogodišnju proizvođačku cenu „crvenog zlata“, ali i kolike su tačno zalihe neprodate prošlogodišnje maline. 

Naglasila je da je Ministarstvo proljoprivede ove godine na vreme počelo da se bavi malinama, i da se u novu otkupnu sezonu ulazi sa nešto više od 20.000 tona maline.

Dodala je da su uradili proračun i da može da kaže da malinari ove godine neće biti u problemu.

„Ono što je bitno je da ćemo u novu otkupnu sezonu maline, ući se ne više od 20.000 tona. To je dobar podatak“, rekla je Tanasković i radi poređenja dodala da smo prošle godine u isto vreme imali preko 40.000 tona maline.

Prema njenim rečima, to je pokazatelj da se tržište polako vraća „na svoje“.

„Cenovno je i dalje niža cena maline nego što je bilo u prethodnom periodu, ali moramo da se privikavamo na kvalitetne usluge“, rekla je ona i naglasila da je druga velika stvar koju je država uradila, a obećala je malinarima, da izračuna proizvođačku cenu.

„Druga stvar koju smo obećali primarnim proizvođačima maline, da ćemo uraditi u ovom periodu, pre nego što oni uđu u proizvodnju maline, je to da Institut za voćarstvo u Čačku izračuna koliko proizvođača u 2024. godini košta proizvodnja maline“, rekla je ona.

Da podsetimo, Udruženje malinara Vilamet iz Arilja uputilo je molbu predstavnicima Ministarstva poljoprivrede da do 15.marta objave informaciju o stanju prenetih zaliha neprodate maline iz 2023. godine, kao i da se izađe sa otkupnom cenom za 2024. godinu.

Prema dobijenim podacima, onaj koji ima prinos na 15 tona, njega proizvođačka cena košta 160 dinara, za prinos na 12 tona 200 dinara, na 10 tona 240 dinara, rekla je ministarka i dodala da to pokazuje da je proizovođačka cena niža što je prinos maline veći.

„To je ono gde se krećemo u 2024. godini, imamo male zalihe. Sve su prilike da malina ove godine neće biti u problemu“, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, potražnja za malinom će biti veća.

„Našim proizvođačima bih rekla da nastave da se bave svojom malinom i našim velikim zlatom, da otvorimo nova tržišta“ zaključila je Tanasković.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug


reklama