Ministarka Tanasković najavila pojačane inspekcijske kontrole pri otkupu višnje

499

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković najavila je da će poljoprivredna inspekcija ove godine biti na otkupnim mestima višnje u Merošini, kako se ne bi dogodilo kao prethodnih godina da se poljoprivrednicima plaća druga umesto prva klasa.

Tanaskovićeva je prilikom posete Merošini razgovarala sa voćarima ovog kraja koji je poznat po oblačinskoj višnji visokog kvaliteta.

– U Merošini nemamo problem kvaliteta voća, već što se prilikom otkupa roba ne klasira kako treba. Poljoprivrednicima se za kvalitet prve klase plaća u otkupu cena druge klase. I to je prvi najveći problem ovog kraja – objasnila je Tanasković posle sastanka.

Ministarka je na sastanku ponudila rešenje koje su poljoprivrednici podržali, da na otkupnim mestima bude prisutna poljoprivredna inspekcija koja će kontrolisati kvalitet višnje, odnosno procenu kvaliteta.

Drugi značajan problem za poljoprivredu ovog kraja je da u Merošini nema lokalne hladnjače.

– Nemaju lokalnu hladnjaču u kojoj bi se kvalitet njihove višnje održao pre transporta. Proizvođači kažu da će kvalitet i ove godine biti najbolji, a prinos nešto manji. Danas ću razgovarati i sa vlasnikom hladnjače, koja je kupljena pre nekoliko godina, ali nije počela da radi. Nastojaću da pomognemo kako bi hladnjača počela da radi do kraja juna, prve nedelje jula, a kada je pik sezone za otkup višnje – istakla je Tanaskovićeva.

Ministarka je ukazala i da poljoprivrednici ovog kraja ne koriste dovoljno subvencije države, dodajući da su ovakvi sastanci izuzetno korisni kako bi poljoprivrednici mogli da se informišu o tome šta sve država finansira i za koje sve vrste podsticaja mogu da konkurišu.

Tanaskovićeva je posle toga obišla i firmu „Boki food“ u Prokuplju, gde je ukazala da su predstavnici ministarstva vodili razgovore i sa velikim hladnjačarima i proizvođačima i zamolili ih da prošire svoju otkupnu teritoriju i da dođu u Toplički kraj i Merošinu, odnosno Nišavski okrug.

Ona je naglasila da će Toplički, Pčinjski i Jablanički region već ove godine dobijati 15 odsto uvećane subvencije koje država sprovodi, kada je reč o merama ruralnog razvoja.

– Sve subvencije će biti uvećane za ove regione koji su nerazvijeni, kako bi ih razvijali, a od sledeće godine će se to važiti i za mere direktnih davanja.     Mislim da sada već kroz uvođenje eAgrara, vidimo slabosti koje su regionalne, teritorijalne i trudićemo se da kao država pomognemo regionu kroz tačno ono što mu je potrebno – navela je Tanaskovićeva.

Ona je objasnila da je cilj njenih poseta određenim regionima naše zemlje, da u trenutku kada se nešto značajno dešava u poljoprivredi, a karakteristično je za to područje, sastane sa svim učesnicima, kako primarnim proizvođačima, tako i otkupljivačima u ovom slučaju, kako bi našli najbolja rešenja i pomogli svima.

Foto: Ministarство poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede


reklama