Ministarka Vujović obišla radove na čišćenju Potpećkog jezera

44

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je, prilikom obilaska radova na uklanjanju velike količine plivajućeg otpada koji se nakupio kod brane Potpeć na Limu, da očekuje u narednom periodu konkretno rešenje za ovaj decenijski problem, kako bi ružne slike plivajuće deponije u Potpećkom jezeru postale prošlost.

– Za dugoročno rešavanje problema plivajućeg otpada na Limu i Drini potrebna je regionalna saradnja, povodom čega smo juče održali sastanak sa nadležnim ministrima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Nedopustivo je da nam reke budu zatrpane raznim otpadom i u tom stavu moramo biti jedinstveni. Na jučerašnjem sastanku složili smo se da je, pored mapiranja i uklanjanja divljih deponija sa obala reka i njihovih pritoka, potrebna i edukacija građana da otpad ne odlažu u reke – navela je Vujović.

Ministarka je zahvalila JVP „Srbijavode“ čije ekipe, uz podršku EPS-a, vredno rade na čišćenju Potpećkog jezera.

– Prema procenama potrebno je ukloniti preko sedam i po hiljada kubika plivajućeg otpada koji se transportuje u Regionalni centar za upravljanje otpadom „Doboko“, kod Užica. Ovo je veliki posao i zahvalna sam svima koji učestvuju u njegovoj realizaciji – rekla je Vujović.

Ministarka je naglasila da je potrebno maksimalno angažovanje jedinica lokalne samouprave u rešavanju problema sa divljim deponijama, koje je pozvala da pojačaju inspekcijski nadzor nad nesavesnim odlaganjem otpada.

– Ministarstvo će pomoći u rešavanju problema sa deponijama, kao i u postavljanju brana na rekama. Krajem prošle godine smo zajedničkim naporima sa lokalnim samoupravama zatvorili nesanitarnu deponiju „Stanjevine“, a ove godine krenućemo u izgradnju transfer stanice u Novoj Varoši, što je veoma značajno za ovaj region. Važno je i da opštine imaju spremne projekte, jer se na taj način skraćuje vremenski period koji je potreban za rešavanje određenog problema  – rekla je Vujović.

Radove na Potpećkom jezeru sa ministarkom su obišli državna sekretarka Jelena Tanasković i direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović.

Ministarka sa gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević posetila i Regionalni centar za upravljanje otpadom „Duboko“, povodom realizacije projekta proširenja tela deponije i saniranja klizišta u okviru regionalnog centra.

Vujović je istakla da je za realizaciju tog projekta Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojilo 96 miliona dinara.

– Krajem prošle godine potpisali smo ugovor o prenosu finansijskih sredstava gradu Užicu, radi finansiranja radova u Regionalnom centru „Duboko“ u kojem se odlaže otpad iz devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga. Radovi na sanaciji klizišta i proširenju tela deponije će biti završeni u septembru ove godine – rekla je Vujović.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine


reklama