Ministarka Vujović predstavila kampanju „Ne pali strnjiku!“

45

U Srbiji je startovala kampanja „Ne pali strnjiku!“, a ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je da je od izuzetne važnosti podići svest građana o značaju životne sredine koju treba zajedničkim snagama zaštititi i unaprediti.

– Izuzetno je važno da svi zajedno podignemo svest o značaju životne sredine – istakla je Vujović uoči početka ove kampanje od nacionalnog značaja.

Ministarka se zahvalila Evropskoj uniji, Programu Ujedinjenih nacija za razvoj, ali i ministarstvima koja učestvuju u toj kampanji – Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

– Kroz Radnu grupu koju imamo na nivou vlade, zaključili smo da paljenje strnjike, odnosno žetvenih ostataka, znatno narušava životnu sredinu, a pre svega kvalitet vazduha – rekla je Vujović i dodala da se nada da će kampanja podizanja svesti, za koje je zaduženo Ministarstvo zaštite životne sredine, umnogome doprineti da se svest pojedinaca podigne na viši nivo.

Podsetila je da je u prošloj godini zabeleženo skoro 15.000 požara koji, prema njenim rečima, nisu narušili samo kvalitet vazduha, već i kvalitet zemljišta i biodiverziteta.

– Ono što je važno je da postoji kaznena politika za sve neodgovorne pojedince i da je paljenje žetvenih ostataka protivzakonito – rekla je Vujović i pozvala građane da se ponašaju u skladu sa tim.

Istakla je da se nada da će kampanja doprineti smanjenju požara i kazni kao i da će poljoprivrednici i drugi građani Srbije učiniti korak napred za sve buduće generacije.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova smatra da su ovakve kampanje izuzetno korisne.

– Nešto slično i mi radimo s aspekta naše nadležnosti tokom čitave godine, ne samo kad su požari na otvorenom već i drugi vanredni događaji koji mogu da ugroze živote naših građana – rekao je Čaušić.

Objasnio je da je paljenje strnjike zakonski zabranjeno, da Zakon o zaštiti od požara predviđa i pored zabrane paljenja strnjike i drugih biljnih ostataka, kazne od 10 hiljada dinara za fizička lica i 300 hiljada do milion dinara za pravna lica.

– Ove godine imamo povoljnu situaciju kada je reč o požarima na otvorenom. U prvih devet meseci imali smo 6.359 požara na otvorenom, a prošle godine 13.233 požara, ove godine imamo jednu žrtvu u požarima na otvorenom, a prošle godine smo imali šest – kazao je Čaušić i apelovao na građane da se suzdrže od pomenutih aktivnosti.

Stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) Jakup Beriš apelovao je na korišćenje alternativnih načina kako bi se rešili ostaci od žetve i kako bi se sačuvao biodiverzitet.

– Želimo da smanjimo zagađenje vazduha, zaštitimo zdravlje građana i životnu sredinu i da ograničimo emisiju loših gasova, zbog toga želim da ova kampanja donese koristi svim ljudima u Srbiji – istakao je Beriš.

Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u saradnji sa delegacijom EU u Srbiji i Programom UN za razvoj (UNDP) sprovode promotivnu kampanju „Ne pali strnjiku!“.

Cilj kampanje je zaustavljanje štetne prakse paljenja biljnih ostataka na njivama posle žetve, koji izazivaju požare koji dalje dovode do zagađenja vazduha, uništavaju okolinu i imovinu, a kampanja će trajati od u periodu od septembra do oktobra 2023. godine.

Kampanjom će biti skrenuta pažnja na štetnost i kažnjivost takvog postupanja, kao i na savete kako da se žetveni ostaci zbrinu na način koji ne šteti životnoj sredini i ne ugrožava zdravlje i bezbednost ljudi.

Događaju povodom pokretanja kampanje „Ne pali strnjiku!“ prisustvovali su i direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Branko Lakić i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva koji su tom prilikom podržali kampanju i ocenili je kao jako značajnu.

Foto: Tanjug, Ekovizija


reklama