Ministarstvo poljoprivrede Crne Gore razmatra povećanje premije za mleko

82

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković, saopštio je da se već razmatra iznos povećanja premija na otkupljene količine mleka, ali da će to zavisiti isključivo od sredstava opredijeljenih Agrobudžetom.

On je na sastanku sa predstavnicima crnogorskog mlekarskog sektora i Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, izrazio zahvalnost na otvorenosti i spremnosti za razgovor, istakavši da je razgovor osnova za rešavanje problema u svim oblastima, pa tako i u poljoprivredi, koja je pogođena brojnim neprilikama ne samo u Crnoj Gori, već i širom Evrope.

Joković je, kako je saopšteno iz Ministarstva, naveo da je već obavio razgovor sa predstavnicima trgovinskih lanaca u vezi sa boljim pozicioniranjem domaćih proizvoda, kao i sprečavanjem nerealnog obaranja cena proizvoda iz regiona, te da je na ovu temu postignut konsenzus.

Osim toga, on je pohvalio uključivanje domaćih proizvođača akciji „Stop inflaciji“, kao i nekih proizvođača iz regiona.

Joković je naveo i da će se mere koje su sprovedene u okviru ovog budžeta preneti i na narednu godinu i da se razmatra uvećanje postojećih i uvođenje novih mera u mlekarskom sektoru.

Pored primarnih poljoprivrednih proizvođača, sastanku su prisustvovali i predstavnici prerađivača mleka, koji su izneli svoje probleme u otkupu mleka, razuđenosti terena, visokim cenama goriva, nelojalnoj konkurenciji iz regiona, damping cenama od trgovinskih lanaca, kao i nedovoljnom pozicioniranju crnogorskih proizvoda na policama trgovinskih lanaca.

Tokom sastanka su razmatrane brojne teme koje predstavljaju biznis barijere u ovom sektoru.

– Predstavnici proizvođača mleka su detaljnije informisali o poteškoćama sa kojima se suočavaju, izrazivši pre svega svoje mišljenje o otkupnoj ceni mleka, problemima u proizvodnji, nedostatku i visokim cenama hrane na tržištu, kao i drugim problemima sa kojima se suočavaju – dodaje se u saopštenju.

Izneseni su i određeni predlozi u cilju rešavanja tekućih problema, a osim toga zatraženo je i povećanje premija na otkupljene količine mleka.

Pohvaljeni su napori Ministarstva u rešavanju problema i izražena nada za nastavkom intenzivnih diskusija i dodatnom podrškom u budućnosti.

Generalni direktor Direktorata za poljoprivredu, Miroslav Cimbaljević, istakao je da će resorno Ministarstvo, pored planiranog uvećanja direktnih davanja, odnosno premije po grlu i po litru mleka za narednu godinu, krenuti i u jačanje poljoprivrednih kapaciteta za preradu sira, imajući u vidu da je Crna Gora zemlja koja u ovom trenutku ima velike potrebe za sirom, a dodatno ohrabruje činjenica da su već postavljeni jaki temelji budućih zajedničkih iskoraka.

Direktor Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Vladimir Đaković, sa predstavnicima sektora razmatrao je mogućnosti na unapređenju proizvodnje i prerade, a upoznao ih je i sa rezultatima ispitivanja bezbednosti mleka i mlečnih proizvoda na tržištu.

Foto: Envato, Freepik


reklama