Mirović: „Poljoprivreda je uspela da sačuva ekonomiju“

18

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović posetio je opštinu Žabalj, gde je obišao Osnovnu školu „Žarko Zrenjanin“ u Gospođincima, koja je sa 26 miliona dinara ulaganja u potpunosti rekonstruisana, a obnovljeni su i fiskulturna sala i sportski teren. Mirović je obišao i Poljoprivredno gazdinstvo „Radišić“, u okviru kojeg je i mlekara „Farmer“, gde se tradicionalno već čitav vek proizvode sirevi koji su svoje mesto našli i na svetskom tržištu.

– U opštini Žabalj smo u proteklim godinama uradili mnogo konkretnih stvari. Jedan od važnih projekata je obnova škole u Gospođincima, u kojoj smo pre pet godina zatekli nezavršenu sportsku salu, a danas imamo ne samo novu salu, nego je obnovljen i čitav objekat – kazao je Mirović.

Posle obilaska gazdinstva „Radišić“, predsednik Pokrajinske vlade je kazao da je sa brojnim poljoprivrednim gazdinstvima u Vojvodini urađeno mnogo toga da bi se iz faze osnovne proizvodnje prešlo na intenzivnu, i time stvorili uslovi za kvalitetene proizvode.

– Ovo gazdinstvo je primer koliko znači tradicija, kvalitet i zajedničko okupljanje oko modernizacije proizvodnje sira – rekao je Mirović i dodao da Pokrajina daje značajne subvencije za modernizaciju proizvodnje.

On je naglasio da Pokrajina nije smanjivala sredstva za poljoprivredu u ovoj godini, iako je pandemija nesumnjivo uticala na ekonomiju naše zemlje.

– Vojvodina je uspela da se odbrani, snagom ovih ljudi kao što je gazdinstvo „Radišić“. Poljoprivreda je u 2020. godini imala značajan rast, preko sedam odsto, i kao mnogo puta u našoj istoriji, kada smo bili u velikim krizama, poljoprivreda je uspela da sačuva ekonomiju – kazao je Mirović i istakao da smanjivanje subvencija nije bilo opcija, te da se na razvoju važne ekonomske supstance Vojvodine – poljoprivrede – ne sme štedeti.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić kazao je da je gazdinstvo „Radišić“, koje se osim mlekarstvom bavi i proizvodnjom žitarica, dobar primer intenzivne proizvodnje koju resorni sekretarijat svojim merama podržava. Prema njegovim rečima, gazdinstvo je koristilo podsticaje za uvođenje standarda i za opremanje stočarske farme, a vrednost investicija je četiri miliona dinara. U planu je digitalizacija proizvodnje, uvođenjem robota za mužu krava, što će doprineti produktivnosti i efikasnosti rada.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš istakao je da Pokrajinska vlada dugi niz godina ulaže u obrazovne ustanove na teritoriji Vojvodine. On je dodao da ima još mnogo posla, jer u Pokrajini ima više od 550 škola.

Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović kazao je da iz Pokrajine u protekle četiri godine investirano više od 400 miliona dinara u javnu infrastrukturu – puteve, saobraćajnice, obrazovne institucije i vodovodnu mrežu.

Foto: Pokrajinska vlada


reklama