MK Grupa ulaže 8,1 miliona evra u elektranu na biomasu u Vrbasu

30

MK Grupa, sa svojom kompanijom članicom MK Biogas, ulazi u oblast proizvodnje električne energije iz biomase.

Trenutno, radovi su u projektnoj fazi, a realizacija, odnosno sama izgradnja postrojenja u Vrbasu počeće u septembru. Planirano je da elektrana na biomasu bude puštena u rad u februaru 2020. godine, saopšteno je iz MK Grupe.

Trenutno, u Srbiji, koja kao agrarna zemlja ima izuzetan potencijal kad su u pitanju obnovljivi izvori energije, postoji samo 12 postrojenja za biogas.

– Kompanije, poput kompanije Sunoko, članice MK Grupe, koje imaju dosta otpadnih sirovina, otpad od farmi i klanične industrije, kao i nusproizvode od šećerne repe, mogu te sirovine iskoristiti za proizvodnju električne struje – kaže Predrag Božić, direktor MK Biogas.

On dodaje da ovakvim inovativnim investicijama MK Grupa doprinosi zaštiti životne sredine, ali i efikasnijem i održivom poslovanju tog sistema.

Ukupna procenjena vrednost investicije je 8,1 milion evra, a MK Grupa je na ovom projektu usvojila rešenja kompanije „Wabio Technologie GMBH“ iz Nemačke, koja već četvrt veka kreira napredna i održiva rešenja kad je u pitanju biogas.

Procenjuje se da će proizvodnja struje na godišnjem nivou biti oko 20.000 megavat-sati što zadovoljava godišnje potrebe električne energije za otprilike 5.000 domaćinstava.

Biogas je jedini obnovljivi izvor energije koji je pogodan za proizvodnju struje, toplotne energije, gasa i tečnih goriva. Dobija se iz obnovljivih sirovina kao što su kukuruz, žitarice, trava, organskog otpada iz prehrambene industrije i đubriva.

Proizvodnjom ove sirovine, smanjuje se količina organskog otpada kao i emisija CO2 u atmosferu, čime se značajno doprinosi smanjenju efekta staklene bašte i očuvanju životne sredine Srbije.

Srbija spada u države sa velikim potencijalom u biomasi, ali se kod nas taj potencijal slabo koristi. Upravo zbog toga, MK Grupa svojim poslovanjem podržava cilj Srbije da do 2020. godine 27 odsto ukupne potrošnje energije potiče iz obnovljivih izvora.

Stratešku opredeljenost ka održivim izvorima energije, MK Grupa je potvrdila, prvenstveno, partnerstvom sa italijanskom kompanijom „Fintel Energia Spa“. Saradnja koja je počela 2007. godine predstavljala je pionirske korake u Srbiji u oblasti proizvodnje zelene energije pomoću vetroelektrana i solarnih panela.

Pre nešto manje od pola decenije, MK Grupa je sa italijanskim partnerom otvorila i prvi vetropark u Srbiji – Vetropark Kula koji i danas snabdeva električnom energijom između pet i osam hiljada domaćinstava, doprinoseći ukupnoj energetskoj sigurnosti, navodi se u saopštenju.

Foto: Free Images


reklama